Прејди на содржината

Чапманов стик

Од Википедија — слободната енциклопедија


10-жичен чапманов стик.
Chapman Stick, Bruder Frank of Band Saltatio Mortis

Чапмановиот стик е електричен музички инструмент измислен од Емет Чапман во раните 1970-ти. Тој сакал да измисли инструмент дизајниран за техниката на паралелно тапкање на стапалата со двете раце која тој ја измислил во 1969. Првиот продукциски модел на стикот бил испорачан во 1974.

Конструкција[уреди | уреди извор]

Со текот на годините, чапмановите стикови се изработувале од многу материјали. Првите биле направени од супер тврди дрва, најчесто од железно дрво, но некои и од абонос и други егзотични дрва, во текот на раните 1980-ти. Следната група, хронолошки, биле изработувани од поликарбонатни материјали во текон на 1990-тите. Денес, тие се изработуваат од многу тврди дрва како (падаук, индиско ружово дрво, тарара, јавор и махагон), како и пластика појачана со графит и други повисоко технолошки композити.

Музичари кои свират на стикот[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]