Прејди на содржината

Чад (хемија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења, видете Чад (појаснување).
Чадот користен во Авиореклама.
Густ дим при пожар

Чад (или дим) означува голем број на мали честички од цврста или течна супстанција (аеросоли) разштркани во воздухот, кои настале од некомплетно согорување на материјата. Обично претставува непожелен нус производ на горивото и пожарот, но може исто така да биде предизвикан во случај со запрашување со пестициди, комуникација со димни сигнали, одбрана (димна завеса) или инхалација во случај на активно пушење, консумација на разни наркотични средстава итн.

Вдишувањето на чадот е главна причина за смртноста на жртвите во пожарите во затворен простор.

Поврзано[уреди | уреди извор]