Црна Река (Босна и Херцеговина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Црна Река извира под планините Јахорина и Требевиќ.

Водата во реката е исклучително чиста така што е и планирано нејзнио користење со цел снабдување на Сараево со вода за пиење преку изградба на брана и објекти за поврзување на водоводната мрежа. Сличен проект е планиран и на реката Бела која што е лева притока на реката Жељезница која се влева неколку километри низводно од устието на Црна Река. Двата проекти се од исклучително значење за снабдување на Сараево со питка вода но по цена на уништување на двата најубави речни и природни ловишта во поширокото подрачје на Сараево.

Icon river tributary L.svg Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!