Прејди на содржината

Цементен малтер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изведена куќа во Грција
Изведена куќа во Франција

Цементниот малтер е малтер што претставува мешавина од песок и цемент, (опционално вар) и вода нанесен на тули, бетон, камен или кал. Често е текстуриран, обоен или насликан по нанесувањето. Генерално се користи на надворешни ѕидови, но може да се користи и за внатрешен ѕид.[1] Во зависност од потребниот „изглед“, малтерот може да биде фин или груб, текстуриран или мазен, природен или обоен, пигментиран или насликан.

Цементната облога која се нанесувала на куќи од тули, бетон и кал се користела со векови за да се подобри изгледот (а понекогаш и отпорноста на временските услови) на надворешните ѕидови. Може да се види во различни форми низ цела Јужна Европа. Различни земји имаат свои стилови и традиционални бои. Во Обединетото Кралство цементот е опционален.[2] Во други земји варта е опционална.[3] Цементот во малтерот хидрира на ист начин како и во бетонот.[4]

Завршно малтерисување

[уреди | уреди извор]

Различни завршни работи може да се направат со користење на различни алатки како што се мистрија, сунѓери или четки.[5] Уметноста во традиционалното малтерисување е (освен правилното мешање) и изгледот на горниот слој. Различни изведувачи имаат различни стилови на завршна обработка и можат да произведуваат различни текстури и декоративни ефекти. Некои од овие специјални завршни ефекти се создавале со нанесување тенок завршен слој или со завршно миење.[6]

Традиционално малтерисување

[уреди | уреди извор]

Цементниот малтер во некои делови од светот се состои од 6 дела чист, остар, ситен песок, 1 дел цемент и 1 дел вар.[7] Варта го прави малтерот пообработлив и го намалува пукањето кога истиот се суши. Може да се користи кој било цемент за општа намена. Различни адитиви може да се додадат во смесата за да се зголеми лепливоста. Поедар песок се користи во основниот слој, а малку поситен песок во горниот слој.

Процесот на нанесување наликува како процесот на нанесување боја. За да се обезбеди поголема лепливост, површината што треба да се направи првично е исчистена за да се осигури дека нема нечистотија и ситни честички. Старата боја или стариот малтер се гребат. Површината треба да биде груба за да се подобри лепливоста. За големи површини, вертикалните лајсни се прицврстуваат на ѕидот на секои 1 до 1,5 метар, за да се нанесе малтерот рамно и изедначено.[8]

Акрилен малтер

[уреди | уреди извор]

Исто така, постои широк спектар на претходно измешани малтери кои се комерцијално достапни за различни ситуации. Некои имаат полимерен додаток додаден во традиционалната мешавина од цемент, вар и песок за поголема отпорност на вода, флексибилност и лепливост.[9][10]

Акрилните измешани малтери имаат голема водоотпорност и цврстина.[11] Тие можат да се користат на поширок спектар на површини, отколку на цементна облога, вклучувајќи бетон, цементни блокови и AAC бетонски облоги. Овие акрилни модифицирани малтери може сè уште да бидат премногу кршливи и не можат да се нанесат врз подлоги како што е влакнестата цементна обвивка, бидејќи тие ќе напукнат на споеви и може да дозволат да навлезе вода во листот и да предизвикаат раслојување на облогите. Надворешното полимерно обложување со понова технологија, како што е експандиран полистирен (EPS) може да ги примени овие акрилни модифицирани малтери со вклучување на мрежа отпорна на алкали вметната помеѓу облогите на рендерот. Некои претходно измешани акрилни рендери имаат помазен тен од традиционалните рендери. Исто така, постојат многу различни акрилни пигментирани „дизајнерски“ завршни премази кои можат да се нанесат преку акрилниот малтер. Можни се различни завршници, примероци и текстури, како што се песок, песочник, мермер, камен, камен чипс, перење со вар или облоги како глина. Постојат штипки, сјајни завршници и оние со зголемена водоотпорност и противгабични својства. Во зависност од производот, тие може да се нанесуваат со валјаци, мистрија или сунѓер[12]. Може да се испрска во ограничен број.[13] На акрилните малтери обично им требаат само 2 дена за да се исушат, многу побрзо од вообичаените 28 дена за традиционалните малтери.

Недостатокот на акрилниот малтер наспроти традиционалното малтерисување е во тоа што на акрилниот малтер му недостасува одржливост и еколошка компатибилност наспроти традиционалниот цемент и минералниот малтер. Сите згради имаат животен век, а нивните материјали на крајот или ќе се рециклираат или ќе се апсорбираат во околината. Со оглед на тоа што акрилите се синтетички полимери, тие не се распаѓаат со природно атмосферско влијание на ист начин како мешавината од цемент, песок и вар и така ќе опстојуваат во природната средина многу подолго како синтетички хемиски соединенија кои имаат непознати долгорочни ефекти врз екосистемите. Исто така, процесот на нанесување и сушење на малтерот од акрилна смола базиран на растворувачи, вклучува атмосферско испарување на загадувачките растворувачи - неопходни за примена на смолата - кои се опасни за здравјето на луѓето и на многу организми од кои зависат луѓето. Синтетичките полимери како акрилот се произведуваат од хемиски суровини како што се: ацетон, цијановодород, етилен, изобутилен и други нафтени деривати. Полимерните производи не можат целосно да се рециклираат (со користење на сегашната технологија или друга), така што новите суровини, земени од ограничената и намалена понуда на суровини од природни ресурси, секогаш мора да се стават во нивното производство, со што овој процес е неодржлив. Традиционалниот малтер на база на цемент ги нема овие проблеми, што го прави веројатно и подобар избор во многу случаи и покрај неговите работни ограничувања. Со користењето на водени смоли нема да ги има овие недостатоци.[14][15][16]

 1. Pros, Sydney Rendering (27 March 2021). „Applications of Cement Render for Your House“ (англиски). Посетено на 2023-03-09.
 2. „Basics of Rendering A Wall with Sand & Cement“. Lee Jones Building And Roofing (англиски). Архивирано од изворникот на 2022-01-13. Посетено на 2022-01-13.
 3. „Is sand and cement render outdated? | External Rendering“ (англиски). 2014-01-27. Посетено на 2022-01-13.
 4. „Cement hydration“. Understanding Cement. Архивирано од изворникот на 17 October 2012. Посетено на 1 October 2012.
 5. „Rendering“. designingbuildings.co.uk (англиски). Посетено на 2022-02-06.
 6. „Rendering Exterior Walls and Outside Wall Rendering including Rendering a House“. DIY Doctor (англиски). Посетено на 2022-02-06.
 7. „How much cement sand and lime do I need for rendering“. Civil Sir (англиски). 2021-05-17. Посетено на 2022-01-13.
 8. „Wall Rendering Techniques“. Home Guides | SF Gate (англиски). 20 September 2010. Посетено на 2022-01-13.
 9. Polymer modified cements and repair mortars. Daniels LJ, PhD thesis Lancaster University 1992
 10. Melander, John M.; Farny, James A.; Isberner, Albert W., Jr. (2003). „Portland Cement Plaster/Stucco Manual“ (PDF). Portland Cement Association. Архивирано од изворникот (PDF) на 12 April 2021. Посетено на 2021-07-13.
 11. „Acrylic Rendering vs Cement Rendering | Rok Rendering“. rokrendering.com.au. Посетено на 2022-01-13.
 12. „Guide to basic rendering“. Swan Cement (англиски). Посетено на 2022-02-06.
 13. „Sprayplaster System and Polymer Modified Renders“. monocote.com. Посетено на 2022-02-06.
 14. Howarth, GA (2003). „Polyurethanes, polyurethane dispersions and polyureas: Past, present and future“. Surface Coatings International Part B: Coatings Transactions. 86 (2): 111–118. doi:10.1007/BF02699621.
 15. Howarth, G.A. and Hayward, G.R., "Waterborne Resins", OCCA Student Monograph No. 3, Oil and Colour Chemists' Association, UK, 1996.
 16. Howarth, G.A (1995). „5“. Во Karsa, D.R; Davies, W.D (уред.). Waterborne Maintenance Systems for Concrete and Metal Structures. 165. Cambridge, U.K: The Royal Society of Chemistry. ISBN 0-85404-740-9.
 • Reichel, Alexander; Hochberg, Annette; Köpke, Christine (28 June 2005). Plaster, Render, Paint and Coatings: Details, Products, Case Studies (Detail Practice).