Цезура (музика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Три можни начини на запишување на знакот за цезура.

Цезура (англиски: caesura и француски: césure)[1] – пауза во мелодија.[2] Знакот кој се впишува во нотниот текст меѓу два мотива, две фрази или два отсека и укажува дека на тоа место изведувачот треба да на направи мал „одмор“. За свирачите на дувачки инструменти и пејачите, тоа е местото кога треба земат воздух.

Овој знак се пишува[3] во облик на запирка (٫), две коси црти () или голема латинична буква в (۷).[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Властимир Перичић, Властимир Перичић#Књиге Вишејезични речник музичких термина
  2. „цезура“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Р. Лазић - В. Перичић, Основе теорије музике(несигурен извор)
  4. Радивој Лазић, Школа за кларинет: Учим кларинет IV Архивирано на 30 декември 2012 г., Пристапено 30. 4. 2013.(несигурен извор)