Царевна Миладинова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Царевна Миладинова
BASA 1121K-1-11 Tsarevna Miladinova,1931.jpg
Роден 1 јануари 1856
Струга, Османлиско Царство
Починал 18 декември 1934(1934-12-18) (возр. 78)
Софија, Бугарија
Татко Димитар Миладинов

Царевна Миладинова била просветен работник, еден од основачите на Солунската женска гимназија.

Царевна Миладинова е ќерка на Димитар и Митра Миладинови. Првото образование го стекнала кај учителот Георги Икономов. Во 1866 година преку Битола и Цариград стигнала во Киев, каде што учела во Фундуклеевската класична гимназија. По завршувањето на гимназијата во 1874 година, заминала во Цариград, од каде што била назначена за учителка во Шумен. Учителствувала и во Етрополе (1881) и во Свиштов (1882). Во овој период се омажила за учителот и трговец Никола Алексиев од Охрид. По основањето на Солунската женска гимназија „Свето благовештение“, била назначена за управителка (1883/1884), а потоа за помошничка управителка и за учителка по литература (1884 – 1889). Во 1889 година Царевна одговорила позитивно на барањето на Прилепската црковна општина и организирала училиште за девојчиња во градот. Таа била директор од 1889 до 1891 година, а потоа повторно заминала во Солун, каде основала егзархиско училиште во маалата Пиргите, во јужниот дел на Солун.