Хуан Хосе Флорес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хуан Хосе Флорес

Хуан Хосе Флорес и Арамбуру (19 јули 1800 - 1 октомври 1864) бил воен генерал роден во Венецуела, кој станал првиот (во 1830 година), третиот (во 1839 година) и четвртиот (во 1843 година) претседател на новата Република Еквадор.[1] Тој често се нарекува „Основач на Републиката“.[2]

Претседателство[уреди | уреди извор]

На 13 мај 1830, денот на отцепувањето на Еквадор од Голема Колумбија, Флорес бил назначен за врховен началник на Еквадор, а потоа на 14 август 1830 бил назначен за привремен претседател. Неговиот официјален мандат, сепак, започна дури на 22 септември 1830, 11 дена откако беше избран за уставен претседател од собранието во Риобамба. Тој термин траеше до 10 септември 1834 и беше нарушен со многу конфузија.

Флорес се соочи со бунт предводен од Луис Урданета, лојалист на Симон Боливар, кој сакаше да избегне напуштање на Еквадор од Голема Колумбија. Флорес, исто така, се соочи со закана од еквадорскиот конгресмен, Висенте Рокафуерте, кој се обиде да го собори. На крајот, двајцата постигнаа договор - Рокафуерте ќе стане претседател, а Флорес ќе стане водич на војската. Исто така, за време на неговиот мандат тој се борел против колумбиската војска во 1832 и повторно од 1834, конечно ги поразил на 18 јануари 1835 во Мињарика, во близина на Амбат.

Вториот мандат на Флорес започна во 1839 година и заврши во 1843. Почетокот на неговиот мандат го одбележа мирот и општествениот развој, го одржа зборот да владее со правда и да ја брани слободата. Меѓутоа, во последната година од неговиот мандат, тој воено интервенираше во политиката на Нова Гранада, на барање на колумбиската влада, борејќи се со својот стар непријател Хосе Марија Обандо. Кога подоцна беше принуден уште еднаш да интервенира, тој беше нападнат од колумбиската армија и неговата популарност опадна.

По нерегуларностите на изборите во 1842 година, тој го принуди уставот од 1835 година да биде поништен, а новиот устав, наречен „Carta de la esclavitud“ („Писмо за Ропство“), му овозможи да остане на власт трет мандат, која започна во 1843. За време на оваа трка, Флорес се бореше да остане на власт, но на крајот беше соборен во 1845 година од бунт предводен од Висенте Рокафуерте и Висенте Рамон Рока, човекот кој стана нов претседател на Еквадор.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ecuador Online . Retrieved May 7, 2013
  2. Villalba, Jorge F. El General Juan José Flores, Fundador de la República del Ecuador, 1993