Хорнаван

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северозападен дел на езерото Хорнаван
Северозападен дел на езерото Хорнаван

Хорнаван е езеро во северна Шведска. Сместено во општина Арјеплог во провинцијата Шведска Лапонија, административно познато како округот Норботен, тоа е најдлабокото езеро во Шведска.

Географија[уреди | уреди извор]

Се наоѓа во скандинавскиот планински венец, на височина од 425 метри. Градот Арјеплог се наоѓа на неговиот југозападен брег. Езерото потоа се протега на 70 километри северозападно до градот Јеквик, содржи околу 400 островчиња, од кои многумина имаат препознатлива флора и фауна. Истражувањата за екосистемите кои ги споредуваат поголемите острови со помалите островчиња во Хорнаван и Уџаур се популарни поради нивната незагадена средина и дале релевантни резултати. Во јуни 2005 година, меѓународна студија била објавена во „Природа“ со наслов „ Ефектите на видовите и губењето на функционалната група врз својствата на островските екосистеми“.[1]

На јужниот крај, езерото се спојува со езерото Уџауре.

Површината варира помеѓу 220 и 283 квадратни километри, но некои извори го даваат како константно 251 квадратен километар; во секој случај, тоа е осмото по големина езеро во Шведска. Со најголема длабочина од 221 метар исто така е и најдлабоко.

Езерото се одгледува за хидроенергија. Хорнаван, како и сите езера во Општина Арјеплог, имаат вода која се користи за пиење.

Риболов[уреди | уреди извор]

Хорнаван има 5 домородни видови на риби: Coregonus pallasii, Coregonus megalops, Coregonus maxillaris, Coregonus nelssonii и Coregonus widegreni (вториот е познат под името Валам), како и Coregonus maraena, воведен во 1940 година. Трагањето по пастрмка во езерото е исто така популарно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wardle, David A.; Zackrisson, Olle (9 June 2005). „Effects of species and functional group loss on island ecosystem properties“. Nature. 435 (7043): 806–810. doi:10.1038/nature03611. PMID 15944702.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]