Пастрмка (риба)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Браун пастрмка, Salmo trutta м. fario

Пастрмка — вообичаено име за голем број видови слатководни риби кои припаѓаат на родовите Oncorhynchus, Salmo и Salvelinus, сите потсемејство Салмонина од семејството Салмонида. Зборот "пастрмка" исто така се користи како дел од името на некои не-salmonid риби, како што се Cynoscion nebulosus, пастрмка со точки или попрскана пастрмка.

Пастрмката е тесно поврзана со лосос и чар: видови наречени лосос и јагода се јавуваат во ист род како риба (Oncorhynchus - Пацифик лосос и пастрмка, Salmo - Атлантски лосос и разни пастрмки, Salvelinus - char и пастрмка).

Повеќето пастрмки, како што е езерска пастрмка, живеат исклучиво во слатководни езера и реки, додека пак има други, како што се виножитото пастрмка, кои како такви ги живеат своите животи во свежа вода, или поминуваат две или три години на море пред да се вратат во свежа вода за да остават потомство, се нарекува steelhead (навика повеќе типична за лосос). Арктичкиот карактер и ручната пастрмка се дел од фармерската фамилија. [1]

Пастрмката е важен извор на храна за луѓето и живиот свет, вклучувајќи ги и кафеавите мечки, птиците грабливки како орли и други животни. Тие се класифицирани како мрсна риба.[2]

Видови[уреди | уреди извор]

Името "пастрмка" најчесто се користи за некои видови во три од седумте родови во подфамијата Salmoninae: Salmo, атлантски видови; Oncorhynchus, тихоокеански видови; и Salvelinus, кој вклучува риби, исто така, понекогаш се нарекува char или charr. Риба наречена пастрмка вклучува:

 • Род пастрмка
 •  Јадранска пастрмка, Salmo obtusirostris
 •  Брашна пастрмка, Салмо трута 
 • Речна пастрмка, S. t. morpha fario 
 • Езерска пастрмка / пеколна пастрмка, S. t. морфа лакустис 
 • Морска пастрмка, S. t. morpha trutta 
 • Плодовина пастрмка, Salmo platycephalus 
 • Мермерна пастрмка, пастрмка на Сочи или пастрмка од сока - Salmo marmoratus 
 • Охридска пастрмка, Салмо годинка, С. balcanicus (изумрен), С. Луми и С. афелиос 
 • Севанска пастрмка, Салмо исччан
Oncorhynchus: виножито пастрмка, O. mykiss
 • Родот Oncorhynchus 
 • Бива пастрмка, Oncorhynchus masou rhodurus Пастрмка пастрмка, Oncorhynchus clarki 
 • Крајбрежна пастрмка, О. clarki Crescenti пастрмка, O. c. в. f. crescenti 
 • Алвардска пастрмка пастрмка О. ц. алворденс (изумрен) 
 • Бонневилска пастрмка пастрмка O. c. utah 
 • Хумболтска пастрмка пастрмка O. c. humboldtensis 
 • Лахонтан пастрмка пастрмка O. c. henshawi 
 • Вајтхорн басенот пастрмка од пастрмка 
 • Паиуте пастрмка пастрмка O. c. селенирис 
 • Означена со ситна река, пастрмка, О. behnkei 
 • Орев пастрмка од Вестслеп О. в. lewisi 
 • Жолто-копаничка пастрмка пастрмка O. c. macdonaldi (изумрен) 
 • Јелоустоун пастрмка пастрмка O. c. bouvieri
 •  Орев пастрмка на реката Колорадо О. ц. плевритик 
 • Зелена пастрмка пастрмка О. ц. stomias 
 • Рио Гранде пастрмка пастрмка O. c. virginalis Oncorhynchus gilae Гила пастрмка, О. gilae 
 • Пастрмка Apache, O. g. apache В
 • иножито пастрмка, Oncorhynchus mykiss 
 • Камчатска виножитна пастрмка, Oncorhynchus mykiss mykiss 
 • Пастрмка на реката Колумбија, Oncorhynchus mykiss gairdneri 
 • Крајбрежна виножитна пастрмка (челичар), Oncorhynchus mykiss irideus 
 • Беардсле пастрмка, Oncorhynchus mykiss irideus var. beardsleei 
 • Голема пастрмка на црвена лента, Oncorhynchus mykiss newberrii 
 • Златна пастрмка, Oncorhynchus mykiss aguabonita 
 • Kern River River пастрмка, Oncorhynchus mykiss aguabonita var. gilberti 
 • Сакраменто златна пастрмка, Oncorhynchus mykiss aguabonita var. камени 
 • Малку Kern златна пастрмка, Oncorhynchus mykiss aguabonita var. бели
 •  Камлупс виножитна пастрмка, Oncorhynchus mykiss kamloops 
 • Долна пастрмка Долна Калифорнија, пастрмка на Нелсон, пастрмка Сан Педро Мартир, Онкоринхис mykiss nelsoni 
 • Орел Езеро пастрмка, Oncorhynchus mykiss aquilarum 
 • Пастрмка со црвена лента на реката Мекклауд, Онкоринхис mykiss камени 
 • Овчарска пастрмка 
 • Мексиканска златна пастрмка, Oncorhynchus chrysogaster
Salvelinus: брук пастрмка, S. fontinalis
 • Род Salvelinus (Char) 
 • Прудната пастрмка, Salvelinus fontinalis 
 • Пастрмка Аврора, С. timagamiensis 
 • Бурен пастрмка, Salvelinus confluentus 
 • Пастрмка Доли Варден, Salvelinus malma 
 • Езерска пастрмка, Salvelinus namaycush 
 • Сребрена пастрмка, † Salvelinus agassizi (изумрен) 
 • Хибриди Тигарска пастрмка, Salmo trutta X Salvelinus fontinalis (неплодно) 
 • Пастрмка на езерото (Плејк), Salvelinus namaycush X Salvelinus fontinalis (плодна)

Анатомија[уреди | уреди извор]

Пастрмката што живее во различни средини може да има драматично различни бои и модели. Најчесто, овие бои и обрасци се камуфлирани, врз основа на околината, и ќе се променат додека рибата се движи кон различни живеалишта. Пастрмката во, или новооткриената од морето, може да изгледа многу сребрена, додека истата риба што живее во мал поток или во алпско езеро може да има изразени обележја и поживописна боја; исто така е можно дека кај некои видови тоа значи дека тие се подготвени да се парат. Во општата пастрмка кои се во состојба да оставаат потомство имаат исклучително интензивна обоеност. Тие можат да изгледаат како сосема друга риба надвор од сезоната на мрестење. Виртуелно е невозможно да се дефинира одредена шема на боја како припадник на одредена раса; сепак, генерално, дивите риби тврдат дека имаат поживописни бои и шари.

Пастрмката има перки целосно без боцки, и сите од нив имаат масна масна перка долж грбот, во близина на опашката. Кармините перки седат добро назад на телото, на секоја страна од анусот. Пливањето на мочниот меур е поврзано со хранопроводот, овозможувајќи гулање или брзо исфрлање на воздух, состојба позната како филозом. За разлика од многу други фистростомни риби, пастрмката не го користи мочниот меур како помошен уред за навлегување на кислород, потпирајќи се единствено на нивните жабри.

Постојат многу видови, па дури и повеќе популации, кои се изолирани едни од други и се морфолошки различни. Меѓутоа, бидејќи многу од овие различни популации не покажуваат значајни генетски разлики, она што може да се чини дека е голем број видови се смета за многу помал број на различни видови од страна на повеќето нивнилози. Пастрмката пронајдена во источните делови на САД е добар пример за ова. Пруската пастрмка, пастрмката од Аурора и (изумрената) сребрена пастрмка имаат физички одлики и обојувања кои ги разликуваат, но генетската анализа покажува дека тие се еден вид, Salvelinus fontinalis. 

Езерската пастрмка (Salvelinus namaycush), како пастрмка , припаѓа на родот на јаглен. Езерската пастрмка живее во многу поголеми езера во Северна Америка, и живее многу подолго од виножито пастрмка, која има просечен максимален животен век од 7 години. Езерската пастрмка може да живее многу децении, и може да прерасне во повеќе од 30 килограми (66 фунти).

Живеалиште[уреди | уреди извор]

На фарма за пастрмка во Сочи, Русија

Пастрмката најчесто се наоѓа на ладно (50-60 °F или 10-16 °C), јасни потоци и езера, иако многу од видовите имаат анадомолошки соеви. Младата пастрмка се нарекува пастрмка, парење или пржење. Тие се дистрибуираат природно низ Северна Америка, северна Азија и Европа. Неколку видови пастрмка биле воведени во Австралија и Нов Зеланд од страна на аматерски рибари ентузијасти во 19 век, ефикасно раселувајќи ги и загрозувајќи неколку природни рибни видови. Воведените видови вклучуваат кафена пастрмка од Англија и пастрмка од Калифорнија. Пастрмката со виножито беше вирус на челик, општо прифатен како доаѓа од Sonoma Creek. Пастрмката со виножито од Нов Зеланд сè уште ја покажува тенденцијата на мрестење во зима[3]

Во Австралија, пастрмката од виножито беше воведена во 1894 година од Нов Зеланд и е исклучително популарен gamefish во рекреативниот риболов. И покрај силното влијание врз дистрибуцијата и изобилството на австралиските риби, како што се качувачките галаксии, милиони виножити и други видови пастрмки се пуштаат секоја година од владини и приватни мрестилишта.

Најблиското слично на пастрмката и другата пастрмка може да се најде во Хималајскиот регион Индија, Непал, Бутан, Пакистан и во планините Тјан Шан на Киргистан.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Златна пастрмка, Oncorhynchus aguabonita

Пастрмката генерално се храни со други риби и меки телесни водни безрбетници, како што се муви, елени, кадифли, камења, мекотели и вилински коски. Во езерата, различни видови на зоопланктон често формираат голем дел од исхраната. Генерално, пастрмката подолга од околу 300 милиметри (12 инчи) плен речиси исклучиво на риба, каде што се на располагање. Возрасната пастрмка ќе ги проголта помалите риби до 1/3 од нивната должина. Пастрмката може да се храни на ракчиња, крвави црви, инсекти, мали делови од животни и јагула.

Како храна[уреди | уреди извор]

Печена пастрмка

Како група, пастрмката е малку коскена, но месото обично се смета за вкусно. На вкусот на телото е под силно влијание на исхраната на рибата. На пример, пастрмките кои се хранат со ракови, имаат тенденција да бидат повеќе вкусни од оние што се хранат првенствено со животот на инсектите. Покрај тоа, тие обезбедуваат добра борба кога се фатени со кука и линија, и се барани по рекреација. Поради нивната популарност, пастрмките често се одгледуваат на рибни фарми и се засадени во многу рибни води, во обид да ги маскираат ефектите од прекумерниот риболов. Фармерската пастрмка и чар се продаваат комерцијално како храна риба. Пастрмката понекогаш се подготвува со пушење на скара.[4]

Според British Nutrition Foundation, пастрмката содржи една од најниските количини на диоксини (еден вид загадувач на животната средина) од сите мрсни риби.

1 филе на пастрмка (79 g) содржи:[5]

 • Енергија : 117 kilocalories (490 kJ)
 • Масти (g): 5.22
 • Јаглехидрати (g): 0
 • Влакна (g): 0
 • Белковини (g): 16.41
 • Холестерол (mg): 46

Риболов на река[уреди | уреди извор]

Додека пастрмката може да биде фатена со нормална прачка и ролна, мувлато риболовот е карактеристичен метод развиен првенствено за пастрмка, а сега се прошири и на други видови. Разбирање на тоа како движечката вода ја формира каналот на поток, го олеснува наоѓањето на пастрмка. Во повеќето струи, струјата создава модел кој се движи во пукање кој се повторува одново и одново. Длабокиот базен може да држи голема кафеава пастрмка, но виновите и помалите кафеави се најдени во трките. Риплите се таму каде што ќе најдете мала пастрмка, наречена трупљ, во текот на денот и поголема пастрмка се натрупува во текот на утринските и вечерни периоди на хранење.

 • Риплите имаат брза струја и плитка вода. Ова го отстапува дното на чакал, урнатини или болдер. Riffles се утрински и вечерни области за исхрана. Пастрмката обично се појавува веднаш над или под рифовите, но може да се појави во нив. 
 • Рабовите се подлабоки од пукање со умерена струја и се наоѓаат помеѓу рифови и базени. Дното е направено од мал чакал или урнатини. Овие жаришта имаат пастрмка речиси во секое време, ако има доволно покритие. 
 • Базените се неспокојни и изгледаат потемни од другите делови од потокот. Длабоката, бавно движечка вода обично има дно на тиња, песок или мал чакал. Базени прават добри планови за одмор за средна до голема пастрмка. 
 • Се препорачува при риболов за пастрмка дека рибарите треба да ја користат линијата во тестот од 4-8 фунти за риби, а посилна линија со ист пречник за пастрмка од морето или од големо езеро, како што се езерото Мичиген . Исто така, се препорачува да се користи кука големина 8-5 за пастрмка од секаков вид. Пастрмката, особено оние кои се подигнати од фармите, имаат тенденција да сакаат лосос, црви, минофрлачи, пресечени мамки, пченка или бел лук.

Риболов на мраз[уреди | уреди извор]

Риболов за пастрмка под мраз генерално се јавува во длабочина од 4 до 8 стапки. Бидејќи пастрмката е риба со ладна вода, во текот на зимата се движат од длабоко до плитки, заменувајќи ги малите риби кои живеат во областа во текот на летото. Птицата во зима постојано крстара во плитки длабочини кои бараат храна, обично патуваат во групи, иако поголемите риби можат сами да патуваат и во вода што е нешто подлабоко, околу 12 стапки. Виножито, Браун и Брук пастрмката се најчестите видови пастрмка, фатени низ мразот.[6]

Пастрмката како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „How To: Fly Fishing Trout For The First Time (GUIDE)“ (англиски). Посетено на March 11, 2016.
 2. „What are oily fish?“. Food Standards Agency. June 23, 2004. Архивирано од изворникот на 2013-12-04. Посетено на 2018-07-28.
 3. Peter Landergren, Spawning of anadromous rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum): a threat to sea trout, Salmo trutta L., populations?, Fisheries Research 40(1), 1999, pp. 55–63.
 4. Trout - S. G. B. Tennant, Jr., Arie De Zanger. p. 27.
 5. „Search the USDA National Nutrient Database for Standard Reference“. Nal.usda.gov. Архивирано од изворникот на 2015-03-03. Посетено на December 26, 2011.
 6. Straw, Matt (December 5, 2012) "Ice Fishing Trout" In-Fisherman
 7. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 14.
 8. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 285-288.