Хистограм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример на хистограм

Во статистиката, хистограм е низа од правоаголници поставени еден до друг во правоаголен координатен систем. Едната страна лежи на x-оската и истата се совпаѓа со интервалот во кој се наоѓаат дел од вредностите на бројчените податоци, а другата страна е со должина еднаква на честотата на бројчените податоци што соодветствува на тој интервал.

Пример[уреди | уреди извор]

Ако се изврши статистичка анализа на група од 66 луѓе со различни височини, податоците можат да бидат впишени во следнава табела:

Класа
(метри)
Бројот на луѓе
чија височина совпаѓа
во наредните класи
1,60 - 1,70 16
1,70 - 1,75 15
1,75 - 1,80 18
1,80 - 1,85 7
1,85 - 1,95 8
1,95 - 2,05 2
Од табелата потекнува следниов хистограм: