Прејди на содржината

Хиперповршина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во геометријата, хиперповршина претставува генерализација на концептот за хиперрамнина. Ако претпоставиме дека едно обвиткано многуобразие M има n димензии, тогаш било кое подмногуобразие на M со n − 1 димензии е хиперповршина. Еквивалентно на тоа, кодимензијата на хиперповршината изнесува еден.

Кај алгебарската геометрија, хиперповршината во провективен простор со димензија n е алгебарско множество чисто со димензија n − 1. Потоа ова се определува со една равенка F = 0, a хомоген полином во хомогени координати. Може да содржи сингуларности, па со тоа да не биде подмногуобразие во потесен смисол.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Хацевинкел, Михил, уред. (2001), „Хиперповршина“, Математичка енциклопедија, Шпрингер, ISBN 978-1556080104
  • Kobayashi and Nomizu (1969), Foundations of Differential Geometry Vol II ,John Wiley & Sons