Химотрипсин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Химотрипсин
Кристалографска структура на химотрипсиногенот кај Bos taurus[1]
Назнаки
EC-број3.4.21.1
CAS-број9004-07-3
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO
Химотрипсин C
Назнаки
EC-број3.4.21.2
CAS-број9036-09-3
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum

Химотрипсинот (EC 3.4.21.1) е дигестивен ензим, компонента на панкреасниот сок кој делува во дуоденумот, каде врши протеолиза, разложување на белковините и полипептидите.[2]

Активација[уреди | уреди извор]

Химотрипсинот се синтетизира во панкреасот како претходник наречен химотрипсиноген кој е ензимски неактивен. Трипсинот го активира химотрипсиногенот со раскинување на пептидната врска на позиција Arg15 - Ile16 при што се создава π-химотрипсин.

Изоензими[уреди | уреди извор]

Химотрипсиноген B1
Препознавачи
СимболCTRB1
Entrez1504
HUGO2521
OMIM118890
RefSeqNM_001906
UniProtP17538
Други податоци
EC-број3.4.21.1
ЛокусChr. 16 q23.1
Химотрипсиноген B2
Препознавачи
СимболCTRB2
Entrez440387
HUGO2522
RefSeqNM_001025200
UniProtQ6GPI1
Други податоци
EC-број3.4.21.1
ЛокусChr. 16 q22.3
Химотрипсин C (калдекрин)
Препознавачи
СимболCTRC
Entrez11330
HUGO2523
OMIM601405
RefSeqNM_007272
UniProtQ99895
Други податоци
EC-број3.4.21.2
ЛокусChr. 1 p36.21

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1CHG ; Freer ST, Kraut J, Robertus JD, Wright HT, Xuong NH (April 1970). „Chymotrypsinogen: 2.5-angstrom crystal structure, comparison with alpha-chymotrypsin, and implications for zymogen activation“. Biochemistry. 9 (9): 1997–2009. doi:10.1021/bi00811a022. PMID 5442169.
  2. Wilcox PE (1970). „Chymotrypsinogens — chymotrypsins“. Methods in Enzymology. Methods in Enzymology. 19: 64–108. doi:10.1016/0076-6879(70)19007-0. ISBN 978-0-12-181881-4.