Хефренова пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на Хефреновата пирамида со големата сфинга во Гиза

Хефренова пирамида — втора највисока и втора по големина од древните египетски пирамиди во Гиза и гробница на фараонот Хефрен од Четвртата египетска династија, кој владеел од 2558 до 2532 п.н.е.[1]

Големина и градба[уреди | уреди извор]

Хефреновата пирамида има должина од 215,5 метри и се издига до височина од 136,4 метри. [1] Пирамидата е направена од камени блокови од варовник, од кој секој тежи повеќе од 2 тони. Наклонот на пирамидата се крева под агол од 53 ° 13 ', поостра од неговиот сосед, пирамидата од Куфу, која има агол од 51 ° 50'24 ". Оваа пирамида е поставена на темели од 10 м повисоки од Хуфу пирамида, поради што се чини дека е повисока[2].

Внатрешност[уреди | уреди извор]

Двата влеза на пирамидата водат до погребната комора, при што едниот води 11,54 метри кон лицето на пирамидата додека другиот се отвора кон основата на пирамидата. Овие премини не се усогласуваат со центарот на пирамидата, туку се поместуваат на исток со 12 метри. Долниот слегувачки премин е целосно издлабен од подлогата, се спушта, се движи хоризонтално, а потоа се искачува за да се приклучи на хоризонталниот премин што води кон погребната комора. Погребната комора била издлабена од јама во подлогата. Покривот е изграден од гнезда на варовник. Комората е правоаголна, со димензии 14,15 m и 5 m и е ориентирана во правец исток-запад. Саркофагот на Кафре бил издлабен од солиден блок од гранит и потонал поточно во подот. Во него, истражувачот Белзони пронашол коски на животно, можеби бик. Друга јама во подот, најверојатно, ја содржела канопски гради, чијшто капак би бил еден од тротоарните плочи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Shaw, Ian, "The Oxford History of Ancient Egypt", 2000 p.90
  2. „Pyramid of Chefren, Giza - SkyscraperPage.com“. Skyscraper Source Media Inc. Посетено на 1 May 2014.