Бик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
На Charolais бул.

Bик е воѕрасен непроменет (односно, не кастриран) машки вид на говедо. Бикот е силен, мускулест и поагресивен од женскиот  вид, кравата. Низ времето бикот бил важен симбол во многу култури. Неговата улога освен ѕа тегнењр и помш во аграрна работа е посебно ѕначајна во прехрамбената индустрија (месо и млечни производи), како и во разни други активности.


Биковите се многу повеќе мускулести од кравите, со подебели коски, поголеми стапки, многу мускули на вратот, и голем. Овие карактеристики им помагаат  на биковите во борбата за доминација над стадо, давајќи победникот да стигне до пристап до крави за репродукција.[1] косата обично е пократок дел од телото, но на вратот и на главата често постои "грива". Биковите се обично во иста висина како крави или малку повисоки.


Кастрирани машки говеда се физички слични на жените во изградбите и рог форма, иако ако е дозволено да достигне зрелост тие можат да бидат значително повисоки отколку бикови или крави, со силно мускулен во рамената рамената.[2]

Однесување[уреди | уреди извор]

Честа, широко распространета заблуда е дека црвената боја ги иритира биковите. Всушност, како и повеќето цицачи, добиток е слеп за црвено-зелената боја.[3] Во бикоборство, бикот го предизвикуваат движењата на матадор, а не бојата на кожата со која тој го предизвикува.

Значење во човечката култура[уреди | уреди извор]

Биковите биле важна карика во раѕвиток на човештвото и имале големо значење во човечката култура, се исполѕувале уште пред почетокот на пишаната историја. Тие се појавуваат во пештерските цртежи и се претпоставува дека се постари од 17.000 години. Важноста на биковите се рефлектира во неговата поставеност во астрологија зодијакот како Бик, како и бројните ѕаписи ѕа неговите моќи во митологија, каде што често се поврзува со плодноста. Во Хиндуизмот, се сретнува како Nandi, обично прикажан како седи, и славен како возило на бог Шива и прикажан на многу сликите ѕаедно со него. Симболично, бикот се појавува најчесто во хералдиката, и, во модерните времиња, како маскота за двете аматерски и професионални спортски тимови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. C. J. C. Phillips, Principles of Cattle Production (2010), p. 50.
  2. TIM TRAINOR Montana Standard (2010-04-28). „Example of large steer“. Missoulian.com. Посетено на 2012-08-06. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  3. „Longhorn_Information – handling“. ITLA. Посетено на 2010-03-28.