Прејди на содржината

Хелга Вејс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хелга Вејс (родена 1961 година во Филах) [1]австриски индустриски еколог, климатски научник и професор по индустриска екологија и климатски промени на Институтот за општествени науки на Универзитетот Хумболт во Берлин.[2] Таа раководи со FutureLab „Социјален метаболизам и влијанија“ на Институтот за истражување на климатските влијанија во Потсдам (ПИК).[3]

Вејс дипломирала на Универзитетот во Виена со магистерски студии по микробиологија во 1995 година [4] Докторирала по културни студии на Универзитетот во Берлин во 2002 година.[4] Во 2006 година дипломирала на Универзитетот Алпен-Адрија со Венија Доценди (Хабилитација) по социоекологија.[4] Од 1991 до 2009 година имала различни научни улоги на Факултетот за интердисциплинарни истражувања и континуирано образование во Виена. Таа била гостин-професор на Универзитетот во Сент Гален и на Факултетот за шумарство и еколошки студии на Јеил.[5] Од 2009 до 2012 година била копретседавач на ПИК истражувачки домен II: Климатски влијанија и ранливост, и од 2012 до 2018 година на доменот на истражување за интердисциплинарни концепти и методи.[5] 

Истражувањето на Вејс се фокусира на општествено одговорното производство на суровини и енергија, претворање на суровините во стоки и услуги и нивна употреба и отстранување во животната средина како отпад, емисии и топлина, кои заедно го сочинуваат социјалниот метаболизам.[6]

Вејс е активна во јавната дебата за средствата за справување со климатската криза. Кога ја објавила својата студија за намалување на урбаните отпечатоци на стакленички гасови во 2017 година, таа рекла: „Градовите ширум светот мора да бидат охрабрени и овозможени да го следат целиот нивен спектар на емисии. Само тогаш може да се остварат неопходните и амбициозни планови на многу градови за усогласување со лимитот од 2 степени.“ [б 1] [7]

Избрани публикации

[уреди | уреди извор]
  • Со Питер-Пол Пиклер, Тим Цвикел, Абел Чавес, Тино Кречмер, Џесика Седон: Намалување на урбаните отпечатоци од стакленички гасови. Во: Научни извештаи, 7, 2017.
  • Со Фридолин Краусман, Кристоф Аман, Нина Ајзенменгер, Карл-Хајнц Ерб, Клаус Хубачек, Марина Фишер-Ковалски: Физичката економија на Европската унија: споредба меѓу земјите и детерминанти на материјалната потрошувачка. Во: Еколошка економија, 58 (4), стр. 676–698.
  • Со Сангвон Су: Индустриска екологија: Улогата на произведениот капитал во одржливоста. Во: Зборник на трудови на Националната академија на науките, 112(20), 2015, стр. 6260–6264.
  1. Weisz, Helga (2009-06-12). „Wenn alles bleiben soll, wie es ist, muss sich alles ändernIf We Want Things to Stay as They Are, Things Will Have to Change“. GAIA - Ecological Perspectives for Science and Society. 18 (2): 104–106. doi:10.14512/gaia.18.2.5.
  2. „Prof. Dr. Helga Weisz“. Institut für Kulturwissenschaft. Humboldt-Universität zu Berlin. Посетено на 2021-04-07.
  3. „Social Metabolism & Impacts — Potsdam Institute for Climate Impact Research“. www.pik-potsdam.de. Посетено на 2021-04-07.
  4. 4,0 4,1 4,2 „Academic background — Potsdam Institute for Climate Impact Research“. www.pik-potsdam.de. Посетено на 2021-04-07.
  5. 5,0 5,1 „Past Positions — Potsdam Institute for Climate Impact Research“. www.pik-potsdam.de. Посетено на 2021-04-07.
  6. „Weisz — Potsdam Institute for Climate Impact Research“. www.pik-potsdam.de. Посетено на 2021-04-07.
  7. NACHRICHTEN, n-tv. „Lokaler Klimaschutz wirkt global“. n-tv.de (германски). Посетено на 2021-04-07.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.