Хапу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хапу (маорски: hapū) — отсек од едно маорско племе („иви“), кој обично се преведува како „род“. Припадноста во едно „хапу“ се одредува според семејното потекло. Едно „хапу“ е сочинето од разни „фанау“ (пошироки семејства).

Поимот буквално се преведува како „бремена“, што претставува метафора за крвното сродство кое ги обединува членовите на едно „хапу“.

Поврзано[уреди | уреди извор]