Халкедон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Халкедон is located in Turkey
Халкедон
Халкедон
Халкедон

Халкедон или Халкидон бил стар приморски град во Витинија, во Мала Азија. Градот се наоѓал речиси директно спротивно од Византиум, јужно од Скутари (денешен Усќудар) и денес е област во Истанбул наречен Кадиќој.

Во 451 година во градот бил одржан Четвртиот вселенски собор.