Прејди на содржината

Франсоаз-Елеонор Вилен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Франсоаз-Елеоноре Видал (1761 во Лиеж - Стокхолм, 26 март 1783) била глумица од Лиежа, позната под нејзиното уметничко име Мле Барон или Госпоѓа Барон Помладиот . Таа била ангажирана во Шведска во Францускиот театар Густав III од 1781 до 1783 година, каде што се сметал за еден од најистакнатите членови, а во историјата е позната и како љубовница на Шведскиот Чарлс XIII .

Животот[уреди | уреди извор]

Таа е родена во семејството на Габриел Вилајн и Антоанета Баптист и е забележано дека се појавила во Хаг во 1779-1780 година. Во 1781 година била ангажирана како премиерна глумица на Француската Комедија на Sa Majesté le roi de Suède, или прва глумица, во францускиот театар во Шведска од Жак Мари Буте де Монвел . Таа била ценета како ѕвезда на трупата за нејзиниот мандат во Шведска, но станала можеби најпозната во историјата поради нејзината љубовна врска со братот на кралот, војводата Чарлс, врска која привлекла внимание, особено поради сумите што тој ги потрошила на неа., и за големата тага што ја покажа по нејзината рана смрт.

Грофот Аксел фон Ферсен Постариот забележал во декември 1782 година дека Чарлс ја заменил Шарлот Слотсберг со Барон (по прогонството на Шарлот Екерман ), и даде детален извештај по смртта на Барон во март 1783 година:

„Неволјите на кралот и на дворот дополнително се зголемија со избрзаната смрт на главната глумица на француската трупа „Madmoiselle Baron“. Оваа глумица обедини со младоста добра фигура и прекрасен изглед, имаше талент и во трагедијата и во комедијата и нејзината смрт беше толку поголема загуба за оваа трупа, бидејќи беше невозможно да се замени во Шведска и беше неопходно да се чека замена од Франција. Колку и да беше влошена оваа загуба за забавата на кралот, таа беше повеќе за неговиот брат војводата од Седерманланд. Овој принц всушност бил лудо вљубен во мадмозел Барон; откако го отпуштил Мамсел Слотсберг, тој и направил на Барон неколку понуди, кои таа ги одбила. Однесувањето на војводата кон дамите Екерман и Слотсберг, кои во неколку моменти ги оставил и ги вратил и на кои одбил да ги плати ануитетите што им ги доделил, иако законски ги потпишал и ги издал, го натерало Барон е внимателен и доцни да донесе одлука. На крајот, сепак, оваа работа беше решена со сума од 60.000 далери однапред, како и осигурување да ја задржи со одржување на живеалиштето, мебелот итн. со оваа жртва војводата живееше неколку месеци со неа и секој ден наоѓаше повеќе задоволство во оваа љубовна трговија додека смртта не го изгасна овој љубовен пламен. На погребот на младиот војвода Карл Густаф, војводата Чарлс им даде целосна слобода на солзите, а јавноста ја помисли оваа тага посветена на споменот на ветувачкиот внук; ќе беше подостоинствено ако беше така. [...] Глупоста на љубовта се оние кои заслужуваат најмногу внимание. Но, за чувството на чест беше неоправдано што војводата презеде таков трошок кога веќе беше во стечај со своите доверители. Кралот и војводата го финансирале погребот на оваа глумица; таа беше упокоена на стогодишнината на Јаков, а поворката ја следеа луѓе од кралскиот двор, тешко прикладни за личност од нејзината класа, бидејќи нејзината професија е екскомуницирана од католичката црква.“ [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  • Ф.А. Далгрен, Антекнинг од театарот во Стокхолм, 1866 година
  • Андерсон, Ингвар (црвено. ), Густавијанскт: [1771-1810] : en bokfilm, [Ny utg. ], Wahlström & Widstrand, Стокхолм, 1979 година
  • Стокхолм (1995) Svenskt musikhistoriskt arkiv Билтен 29 ISSN 0586-0709
  • Карл Форстранд (шведски): Софи Хагман ох hennes samtida. Направете го вашето здравје во Стокхолм. (Англиски: Софи Хегман и нејзините современици. Белешки од Стокхолм во времето на Густавија“) Второ издание. Wahlström & Widstrand, Стокхолм (1911)
  1. Carl Forsstrand (Swedish): Sophie Hagman och hennes samtida. Några anteckningar från det gustavianska Stockholm. (English: Sophie Hagman and her contemporaries. Notes from Stockholm during the Gustavian age") Second edition. Wahlström & Widstrand, Stockholm (1911)