Флорида право на чиста вода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Податотека:FloridaRightToCleanWater org 83d40m logo.png
Флорида право на чиста вода Лого.org

Florida Right To Clean Water.org е грасрут,[1] волонтерска,[2] непартиска организација [3] формирана за да постави амандман на државниот устав од граѓаните пред гласачите на американската држава Флорида, користејќи директна иницијатива која ќе им даде право на граѓаните на државата на чисти и здрави води.[4] Организацијата се состои од волонтери кои го составиле предложениот амандман и форматот поминал преглед од страна на државата и се квалификувале за ставање на гласачкото ливче за 2024 година пред сите регистрирани гласачи во државата кога ќе бидат разгледани од државниот врховен суд и организацијата го доставила потребниот број на правилно пополнети петиции потпишани од регистрирани гласачи на Флорида до правилниот надзорник на изборите за округот во кој живеат гласачите. Надзорникот ги разгледува претставките за да утврди дали тие се правилно пополнети и дека потписниците се регистрирани гласачи во таа област. Супервизорот ги пријавува бројките на државните службеници.[5][6] Кампањата за директна иницијатива била започната на 22 април 2022 година, датумот кога државата го одобри јазикот на предложениот амандман.[7] За да бидат ставени на гласачкото ливче, 891.589 валидни потписи за петиција ќе треба да и бидат претставени на државата пред крајниот рок 1 февруари 2024 година.[8]

Директната иницијатива[уреди | уреди извор]

Според Ballotpedia, Одделот за избори на Флорида наведува дека иницијативата има намера да создаде „фундаментално право на чисти и здрави води“, (како што е дефинирано) во државниот устав и да им даде правна основа на жителите, невладините организации или владата субјекти кои им овозможуваат да тужат со цел да ги спроведуваат или бранат таквите права.[7] Официјалното резиме на иницијативата дава кратко објаснување, „Овој амандман создава основно право на чисти и здрави води. Амандманот може да се користи за да се тужат државните извршни агенции за штети или загрозена штета на водите на Флорида, кои вклучуваат водни екосистеми. Овој амандман ги дефинира термините, ги идентификува засегнатите уставни одредби во членот IV што ја регулирале извршната власт, предвидува спроведување на граѓански дејствија, дозволува надоместоци за адвокат и вештаци на преовладувачките тужители и обезбедува правични правни лекови, вклучително и обновување на водите.“ [9]

Федерацијата за диви животни на Флорида, филијала на Националната федерација за дивиот свет, ја прогласи иницијативата за пресуден момент за државата бидејќи тоа е застој, уверувајќи дека нема да се толерира повеќе деградација на државните води и дека преминот ќе обезбеди надзор за да се спречи загадувањето на државата водите.[10] Иницијативата е поддржана од локални еколошки организации како што е непрофитната Calusa Waterkeeper [11][12] како и од граѓански групи, совети на соседството и групи на ветерани. Предложениот амандман се смета за „Зелен амандман“ од иницијативата Зелени амандмани за генерации.[13] Списоците и прикажувањето на логоа на различните организации кои поддржуваат ставање на амандманот пред сите гласачи на Флорида на гласачкото ливче за 2024 година редовно се ажурираат на страницата на организацијата.

Историја[уреди | уреди извор]

Организацијата била формирана по успешната кампања во округот Оринџ од слична волонтерска организација на граѓани која работеше на измена на повелбата на таа област до нејзините гласачи. Во 1950 година, на Флорида имало 2,8 милиони луѓе. Во 2022 година има 22 милиони. Со оваа експлозија на нови жители доаѓа низа одредени човечки влијанија—чистото сечење на филтрите за вода и циклусите на хранливи материи; пренасочување и забрзување на водните текови; отстранување или деградација на живеалишта за важни видови; промена или уништување на екосистемите; (законското) загадување на нашите води од секакви извори; залудноста на политиката; исцрпеност од борбата против таквите прашања кога се чини дека ништо не останува—и се чини дека работите некако се влошуваат.

Амандманот бил одобрен од 89,2 отсто од гласачите во округот кога им беше претставен на разгледување на нивното гласачко ливче за 2020 година.[14][15][16] Тоа беше првиот таков амандман на повелбата на округот во Соединетите Држави за да обезбеди правна основа за заштита на водите во нејзините граници.[17] Доби признание од поборниците за зачувување низ целата земја, што доведе Џим Хајтауер од Тексас, автор на Хајтауер Лоудаун, да изјави дека „епицентарот на денешното политичко движење Права на природата“ е во Флорида.[18]

Дека целта на организацијата, да им овозможи на гласачите да размислат за доделување право на чиста и здрава вода на сите жители на Флорида, е слична на правата на природата што гласачите од округот Оринџ си ги доделиле самите на себе, тоа било признаено од Крег Питман од Феникс на Флорида,[19] кој известува за државни прашања и е автор на неколку книги поврзани со прашања и историја на Флорида. Сепак, постојат разлики помеѓу двете иницијативи кои спречуваат оваа иницијатива да се одликува како амандман за правата на природата.[20] Уставното право на чисти води дадено со амандманот на FRTCW ќе го имаат граѓаните на државата Флорида.

Предложениот амандман е направен за да создаде средства со државниот закон за спроведување на мерки за зачувување од типот што гласачите на Флорида постојано го поддржуваат, но кои често не биле донесени или финансирани од законодавците.[21][2] Локалните медиуми објавија написи, колумни и писма до уредникот кои ја поддржуваат новововедената иницијатива,[2][22][23][24] како на пример Зошто ни треба амандманот на Флорида за правото на чисти и здрави води од Џим Тејтум кој се појави во The Gainesville Sun на 24 мај [25]

Лигата на жени гласачи на Флорида објавила дека се приклучиле на кампањата за право на чисти и здрави води на Флорида со цел „да поддржат добивање уставен амандман на гласачкото ливче во 2024 година за граѓанска акција за спроведување на нашето право за чисти и здрави води во Флорида“.[26] понатаму наведувајќи дека амандманот „претставува застој, изјавувајќи дека „нема повеќе штета“ за нашите води. Мисијата на кампањата е да им го пренесе ова на гласачите на Флорида; да ги едуцираме, да ги собереме нивните молби и да се осигураме дека нивниот глас ќе се слушне“. Секој локален LWV во Флорида учествува. Потребниот број на потписи од регистрираните гласачи на Флорида изнесува речиси 900.000 ширум државата и тие мора да се соберат до ноември 2023 година за да се квалификува амандманот до февруари 2024 година за гласачкото ливче во 2024 година.[27]

На 15 февруари 2023 година, одборот на окружни комесари за округот Алачуа гласаше за поддршка на предложениот амандман,[28] што го прави првиот округ во државата што ја даде својата поддршка за усвојување на предложениот амандман.[27] По едногласно гласање од страна на одборот, усвојувањето било потпишано на сила од неговиот претседавач, Ана Прициа.

Иако покривањето на развојот на иницијативната кампања започна многу порано, до мај 2023 година, медиумското внимание кон неа почнале да генерира позитивни мислења меѓу почитуваните коментатори на заедницата, како што се Глен Комптон од Манасота88 во The Bradenton Times [29] во округот Манате и Кери Сајдман од Хералд-Трибун во округот Сарасота [30] како и одобрувањата на историските и граѓански активните здруженија на соседството како што се Индискиот брег-сафир брег [31][32] и паркот Лорел во Сарасота. Зголемениот интерес, исто така, ги поттикнал локалните бизниси [33] во двете окрузи да почнат да обезбедуваат локации за дистрибуција на дворните знаци и копии од петицијата што треба да се потпишат и достават со цел предложениот амандман да се квалификува за ставање на гласачкото ливче. Слични активности во шеесет и седумте окрузи на државата биле неопходни за да се генерираат високите бројки што сега се бараат по удвојувањето на праговите за квалификации за амандманите на државниот устав иницирани од граѓаните од страна на државниот законодавец по успехот на амандманот на повелбата на округот Оринџ.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sechrist, Linda (July 1, 2021). „Grassroots collaboration, local initiatives aim to defend Rights of Nature, clean water - Naples Florida Weekly“. Naples Florida Weekly -. Посетено на June 25, 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 Montgomery, Ben (May 9, 2022). „The push in Florida for the right to clean water“. Axios (англиски). Посетено на June 25, 2022.
  3. League of Women Voters, Alachua County News, accessed 20230216
  4. „Everyone Wants Clean Water“. Our Santa Fe River, Inc. (OSFR). June 13, 2022. Посетено на June 25, 2022.
  5. „Constitutional Amendments/Initiatives - Division of Elections - Florida Department of State“. dos.myflorida.com. Посетено на June 23, 2022.
  6. Deigert, Karl R. (May 31, 2022). „Floridians need a state constitutional amendment to assure that we all have a right to clean water“. The Invading Sea. Архивирано од изворникот на 2022-12-03. Посетено на June 25, 2022.
  7. 7,0 7,1 Florida Right To Clean Water Initiative (2024) Ballotpedia, accessed June 6, 2022
  8. „Proposed Florida constitutional amendment would create right to clean, healthy water“. Orlando Weekly (англиски). April 26, 2022. Посетено на June 25, 2022.
  9. „Right to Clean and Healthy Waters 22-02“. Florida Division of Elections. Посетено на June 16, 2022.
  10. „The Story of Florida's Right to Clean Water“. Florida Wildlife Federation. May 5, 2022. Посетено на June 6, 2022.
  11. Jay, Steven (June 2, 2021). „First in the U.S.: "Rights of Nature" State Constitutional Amendment Filed in Florida to Protect Waterways“. Mobilized. Архивирано од изворникот на 2023-05-25. Посетено на June 25, 2022.
  12. „What is the Right to Clean Water Initiative?“. Calusa Waterkeepers. June 20, 2022. Посетено на June 25, 2022.
  13. „Florida – For the Generations“. Green Amendments For The Generations. Посетено на 18 November 2022.
  14. Hudak, Stephen (November 4, 2020). „Orange voters approve charter changes for clean water, Split Oak“. Orlando Sentinel. Посетено на June 25, 2022.
  15. Roth, Mike (July 5, 2021). „Protect the rights of nature through Florida's constitution“. Gainesville Sun. Посетено на June 25, 2022.
  16. Pittman, Craig (November 12, 2020). „Ignoring Legislature, Central Florida voters say clean water is a right“. Florida Phoenix. Посетено на June 25, 2022.
  17. „Recognizing the Right of Waterways to Be Free of Pollution (Orange County, Florida)“. Animal Legal Defense Fund. November 4, 2020. Посетено на June 25, 2022. Orange County is the largest municipality in the country to have passed a ‘rights of nature’ initiative, and this was the first time county voters considered this type of charter in the United States.
  18. Hightower, Jim (January 5, 2022). „Give nature a seat at the governing table“. The Hightower Lowdown. Посетено на June 25, 2022.
  19. Pittman, Craig (April 28, 2022). „Petition drive seeks to give Florida residents a fundamental right to clean water“. Florida Phoenix. Посетено на June 25, 2022.
  20. Bonasia, Joseph (May 13, 2022). „Florida deserves the right to clean water“. Orlando Sentinel. Посетено на June 25, 2022.
  21. „Press Release: First in the U.S.: "Rights of Nature" State Constitutional Amendment Filed in Florida to Protect Waterways-6/2/2021“. Center for Democratic and Environmental Rights. June 2, 2021. Посетено на June 25, 2022.
  22. Moritz, David (June 23, 2022). „Unconstitutional laws are hampering our fight for clean and healthy waters“. Gainesville Sun. Посетено на June 25, 2022.
  23. Newton, Charlotte. „Guest Commentary: Paddling upstream“. capecoralbreeze.com. Посетено на June 25, 2022.
  24. Howard, Alex (April 24, 2022). „Florida Right to Clean Water seeks Floridian signatures to preserve waterways“. NBC2 News. Архивирано од изворникот на 2023-05-25. Посетено на June 25, 2022.
  25. Tatum, Jim (May 24, 2022). „Why we need the Florida Right to Clean and Healthy Waters Amendment“. The Gainesville Sun. Посетено на June 25, 2022.
  26. League of Women Voters of Florida, LWV of Florida Joins Campaign for Florida’s Right to Clean & Healthy Waters, lwvfl.org, accessed February 14, 2023
  27. 27,0 27,1 Garry, Janice, Florida's Right to Clean Water, Alachua League of Women Voters, February 7, 2023
  28. Alachua Board of County Commissioners, Resolution 23-XX A Resolution of the board of County Commissioners of Alachua County, Florida, Supporting the Proposed Right to Clean and Healthy Waters Constitutional Amendment, February 15, 2023
  29. Compton, Glenn, Right To Clean Water Amendment, The Bradenton Times, May 7, 2023
  30. Seidman, Carrie, Seidman Says: It's time to make clean water a human rights issue, Sarasota Herald-Tribune, May 5, 2023
  31. Hackney, Rachel, "Beach-Sapphire Shores becomes the first neighborhood association in Sarasota to endorse proposed clean water amendment to Florida constitution", The Sarasota News Leader, May 12, 2023
  32. Indian Beach - Sapphire Shores Neighborhood Association
  33. Sarasota Architectural Salvage