Права на природата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Права на природата е правна и јуриспрудендална теорија која ги опишува својствените права поврзани со екосистемите и видовите слични на концептот на основните човекови права. Концептот за правата на природата ги оспорува законите од дваесеттиот век како генерално втемелени во недостатокот на природата како „ресурс“, да бидат во сопственост, употреба и деградирање. Застапниците тврдат дека законите втемелени во правата на природата го насочуваат човештвото да дејствува соодветно и на начин во согласност со модерната, базирана на системска наука, што покажува дека луѓето и природниот свет се темелно меѓусебно поврзани.

Основни принципи[уреди | уреди извор]

Застапниците на правата на природата тврдат дека, како што човековите права сè повеќе се признаваат во законот, така и правата на природата треба да бидат признати и вметнати во човечката етика и закони.[1] Ова тврдење е поткрепено со две размислувања: дека истата етика што ги оправдува човековите права, исто така ги оправдува правата на природата и дека сопственото преживување на луѓето зависи од здравите екосистеми .[2][3][4]

Томас Бери - американски историчар на културата во САД, кој го вовел правниот концепт на Земјинско право кој предлага законите на општеството да произлегуваат од законите на природата, објаснувајќи дека „универзумот е заедница на субјектите, а не збирка на предмети"[5][6][7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Cullinan 2011.
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Berry 1999.
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Stone 1996.
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Nash 1989.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Berry 2006.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Bell 2003.
  7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Burdon 2012.