Финансиски иновации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Финансиски иновации е поим кој означува секаква промена во обемот, разновидноста и начинот на испорака на финансиските услуги.[1]

Причини за поавата на финансиски иновации[уреди | уреди извор]

Постојат три движечки сили кои ги предизвикуваат финансиските иновации:[2]

Ефектите на финансиските иновации[уреди | уреди извор]

Финансиските иновации предизвикале три основни структурни промени во финансиското посредување:[4]

  • замена на раководењето со средствата (asset management) со раководење на обврските (liability management):
  • премин кон кредитирање со променлива каматна стапка.
  • појава на технологијата на раководење со парите (cash management technology).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kent Matthews and John Thompson, The Economics of Banking. John Wiley and Sons, Chichester, 2005, стр. 4.
  2. Kent Matthews and John Thompson, The Economics of Banking. John Wiley and Sons, Chichester, 2005, стр. 4.
  3. Kent Matthews and John Thompson, The Economics of Banking. John Wiley and Sons, Chichester, 2005, стр. 4-5.
  4. Kent Matthews and John Thompson, The Economics of Banking. John Wiley and Sons, Chichester, 2005, стр. 6.