Фест

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мандатот на функцијата[уреди | уреди извор]

Точното време на Фест на функцијата не е познато. Најраниот предложен датум за почеток на неговиот мандат е в. 55–56, додека најновата е 61. Овие екстреми не добиле голема поддршка и повеќето научници се одлучувале за датум помеѓу 58 и 60 година. Ф.Ф. Брус вели дека „Датумот на неговото отповикување и замената со Порциј Фест е оспорен, но промената во провинциската кованица на Јудеја, потврдена за петтата година на Нерон, укажува на 59 н.е.“ [1] Конибер и Хаусон лежеле изнесе проширен аргумент за замената што се случува во 60.[2]

Настаните што доведоа до средбата на Павле со Поркиј Фест се полни со опасност. Во Дела 21, Павле се враќа од мисионерско патување. Тој го посетува Јаков (Исусовиот брат), водачот на црквата во Ерусалим, и го плаќа хонорарот на луѓето кои дале назаретски завет (Дела 21:17–26). Помалку од една недела подоцна, Павле е забележан во храмот од побожни Евреи кои го осудија неговото дело на ширење на евангелието.

Администрација[уреди | уреди извор]

Фест ги наследил проблемите на неговиот претходник во однос на римската практика на создавање граѓански привилегии за Евреите . Друго прашање што ја разочарало неговата администрација била контроверзноста меѓу Ирод Агрипа II и свештениците во Ерусалим во врска со ѕидот подигнат во храмот за да се скрши погледот на новото крило на палатата на Агрипа.

Бронзена прута кована од Порциј Фест.</br> Аверс: грчки букви NEP WNO C ( Нерон ) во венец врзани на дното со X.</br> Обратна страна: грчки букви KAICAPOC ( Цезар ) и датум LE (година 5 = 58/59 н.е.), палма гранка

За време на неговата администрација, еврејското непријателство кон Рим било многу разгорено од прашањето за граѓанските привилегии. Се разбудиле чувства кои одиграле важна улога во тесно следената еврејска војна од 66 н.е.

Делата на апостолите раскажуваат дека апостол Павле го имал своето последно сослушување пред Фест ( Дела 24:27 ). Во Дела 25:12, Фест се обидел да го наведе Павле да оди во Ерусалим на судење; Павле му се обратил на царот . Жалбата резултирала со тоа што Павле бил испратен во Рим на пресуда од самиот император, иако Фест имал потешкотии во деталите за обвиненијата против него ( Дела 25-26 ) .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Gens Porcia
  • Префекти, обвинители и легати на Римската Јудеја
  • Список на библиски фигури идентификувани во екстра-библиски извори
  • римски прокураторски монети

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bruce, F. F. (1983). New Testament History. Doubleday. стр. 345f.
  2. Conybeare, W. J. and J. S. Howson (1905). The Life and Epistles of Saint Paul. Hartford: The S. S. Scranton Company. стр. 899f.

https://www.gotquestions.org/Porcius-Festus.html

Претходник
Антониус Феликс
Прокурист на Јудеја
c. 59 to 62
Наследник
Лукцеј Албинус