Убишки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Убишки јазик
twaχəbza 
Изговор: туах'бза
Зборуван во: Турција 
Регион: Манјас
Исчезнување: октомври 1992 со смртта на Тевфик Есенч
Јазично семејство: северозападнокавкаскии
 Убишки јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=uby uby

Убишки јазик — исчезнат северозападен кавкаски јазик зборуван од Убишците . Јазикот се зборувал во Турција а исчезнат е со смртта на последниот човек што го зборувал јазикот - Тевфик Есенч.