Убав синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lysandra|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Убав синец
Мажјак
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lysandra
Вид: Убав синец
Научен назив
Lysandra bellargus
(Rottemburg, 1775)
Синоними
  • Papilio bellargus, Rottemburg, 1775
  • Polyommatus bellargus, (Rottemburg, 1775)

Убавиот синец (Lysandra bellargus) е пеперутка од видот на пеперутки синци. Пеперутката живее во Европа, Мала Азија и Кавказот, а ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата е околу 3 см. Како и останатите синци, така и овој вид на пеперутки има физички разлики помеѓу мажјакот и женката. Горната страна на мажјакот е светлосина, со изразени црн вени, бели рабови и црна бордура. Телото е сино, а антените црно-бели. Женката е темнокафена, со сино тело, бели рабоци, црна бордруа и црно-бели точки со портокалови дамки во долниот дел. Долната страна на пеперугите е различна, односно кај двата пола е светлокафена со црни и бели точки и портокалови дамки во различна големина и форма.[1] Гасеницата на оваа пеперуга дотигнува должина од 1,6 см и е темнозелена. Возрасните единки летаат од мај до јуни и повторно во август, што значи имаат две генерации годишно. Сакаат отворени тревни поцршини. Презимува како гасеница.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Adonis blue (Lysandra bellargus)“. Wildscreen Arkive. Архивирано од изворникот на 2016-03-12. Посетено на 7 March 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]