Прејди на содржината

Тјантинг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тјантинг (ИПА: t͡ʃɑnʈɪŋ, VOS Правопис: tjanting, Javanese) - алатка слична на пенкало што се користи за нанесување течен топол восок (јавански малам) во процесот на правење батик во Индонезија, поточно батик тули. Традиционалното тјантирање се состоило од бакарен контејнер со мал излив за цевки и рачка од бамбус.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Занаетчии на батик, Јогјакарта.

Кантинг бил изведен од јаванскиот збор на canthing (ИПА: t͡ʃɑnʈɪŋ) што значи мала алатка за собирање.[1][2]

Историја[уреди | уреди извор]

Секојдневие во индустријата за батик во Јава 1900 година.

Кантинг потекнува од Јава и го измислиле Јаванците,[3][4][5][6] се верувало дека бил измислен уште од 12 век.[7] Г.П. Руфаер известил дека шаблонот на батик бил познат во 12 век во Кедири, Источна Јава. Тој заклучил дека оваа деликатна шема можела да се создаде само со алатка што содржи мал резервоар со врел восок.[8]

Јаванка среде процесот на правење батик во Јава 1870 година
Жена нанесува течен восок следејќи ја шемата на ткаенината, Индонезија, 2007 година.

Постојат три начини на класификација на видовите на кантинг: Врз основа на неговата функција, врз основа на дијаметарот на неговиот заоблен дел, и врз основа на бројот на неговите заоблени делови.

Техника[уреди | уреди извор]

Занаетчии од Батик во Јава

Прво, крпата морала да се измие, натопи и претепа со голем чекан. Топлиот и течен восок се вадел од мал ваџан (вок) загреан на мал шпорет. Занаетчиот со батик понекогаш го дувал врвот на изливот на канта за да му дозволил на течниот восок да тече непречено и да избегнел затнување, а потоа ја исцртувал линијата или точката на ткаенината, нанесувајќи го течниот восок, следејќи ги шарите и сликите што претходно биле нацртани со помош на молив.[9] Потоа се исцртувал шаблон со врел восок наречен малам со помош на кантинг. Восокот функционирал како отпорен на боја. После тоа, крпата се потопувала во бања со боја која ја содржила првата боја. Откако ќе се исушила крпата, восокот се отстранувал со стругање или со варење на крпата. Овој процес се повторувал онолку пати колку што саканиот број на бои. За поголеми површини на ткаенина што требало да се покрие, восокот се нанесувал со помош на алатка наречена тонијок нембоки/мопоки.[10]

Занаетчија од Батик во Индонезија

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hariyanto, Isbandono (2015). „CANTING: SENI DAN TEKNOLOGI DALAM PROSES BATIK“ [CANTING: ARTS AND TECHNOLOGY IN THE BATIK PROCESS]. ATRAT: Fine Arts Journal (индонезиски). 3 (3). Посетено на 4 February 2021.
  2. „Using Javanese Cantings“. textiletraders.co.uk. Textile Traders. Посетено на 4 February 2021.
  3. Ratna, Roostika (2019). „TERRITORIAL MARKETING AND COLLECTIVE BRANDING TO SUPPORT REGIONAL DEVELOPMENT: A STUDY OF SMEs BATIK INDUSTRY“. Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences. 90 (6): 97–106. doi:10.18551/rjoas.2019-06.14. Посетено на 4 February 2021.
  4. Akhir, Noor Haslina Mohamad; Ismail, Normaz Wana; Said, Rusmawati; Ranjanee, Shivee; Kaliappan, P (2015). „Traditional Craftsmanship:The Origin, Culture, and Challenges of Batik Industry in Malaysia“. Islamic Perspectives Relating to Business, Arts, Culture and Communication: 229–237. doi:10.1007/978-981-287-429-0_22. ISBN 978-981-287-428-3. Посетено на 4 February 2021.
  5. Lee, Thienny (2016). „Defining the Aesthetics of the Nyonyas' Batik Sarongs in the Straits Settlements, Late Nineteenth to Early Twentieth Century“. Asian Studies Review. 40 (2): 173–191. doi:10.1080/10357823.2016.1162137. Посетено на 4 February 2021.
  6. Baasanjargal, Tsolmonchimeg; Soon-Joo, Ahn; Mi-Jeong, Kwon (2019). „인도네시아 바틱전통 패턴의 비교 분석 : 자바섬의 족자카르타와 페칼롱간의 패턴을 중심으로 [Comparative Analysis of Indonesian Batik Traditional Patterns: Focused on Patterns of Yogyakarta and Pekalongan in Java Island]“. 한복문화. 22 (3): 75–91. doi:10.16885/jktc.2019.09.22.3.75. Посетено на 4 February 2021.
  7. Tirta, Iwan; Steen, Gareth L.; Urso, Deborah M.; Alisjahbana, Mario (1996). Batik: A Play of Lights and Shades. 1. Gaya Favorit Press. ISBN 978-979-515-313-9.
  8. Tirta, Iwan; Steen, Gareth L.; Urso, Deborah M.; Alisjahbana, Mario (1996). Batik: A Play of Lights and Shades. 1. Gaya Favorit Press. ISBN 978-979-515-313-9.
  9. Tim Bina Karya Guru. 2007.
  10. Batik Nomination for inscription on the Representative List in 2009 (Reference No. 00170)