Триглиф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Триглиф на Дорски ред (обиколен со црвено)

Триглиф е архитектонски поим за вертикално врежани плочки кај Дорскиот фриз, така наречени заради глестите канали во нив, два совршени и еден поделен, со тоа што двата фасирани агла или хемиглифи се сметаат за еден. Квадратните вовлечени места помеѓу триглифите на фриз се нарекуваат метопи.

Триглифот се смета за тектонска репрезентација во камен на краевите на дрвените греди на типичната примитивна колиба, според описот на Витрувиј и други класични и ренесансни дејци. Двените греди биле засечени на три засебни места за фрлање во сенка на нивните грубо исечени краеви. Старогрчката архитектура (а подоцна и римската) ја има зачувано оваа карактеристика, како и многу други елементи од првобитните дрвени градби, како признание за потеклото на архитектурата и нејзината улога во историјата на цивилизацијата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]