Триаголен бран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Анимација на адитивна синтеза на триаголен бран со растечка хармоничност.

Триаголен браннесинусоиден бранов облик со облик на триаголник. Тој претставува периодична, делумно линеарна, непрекината реална функција. Како и квадратниот бран, триаголниот бран содржи само хармоничност заради неговата непарна симетричност. Сепак, поголемата хармоничност опаѓа многу побрзо отколку кај квадратниот бран.

Хармоничност[уреди | уреди извор]

Триаголниот бран е можно да се одреди приближно со адитивна синтеза преку додавање на непарна хармоничност на основната фрекфенција, множење на секој (4n-1)-ти хармонски член со -1 и намалување на хармоничноста за инверзниот квадрат на нивната рекативна фрекфенција во однос на основната.

Оваа бесконечна Фуриеова низа конвергира кон триаголен бран со циклична фрекфенција f за период t:

Дефиниции[уреди | уреди извор]

Приказ на синусоиден, квадратен, триаголен и забест бранов облик

Друга дефиниција за триаголен бран со множество на вредности од -1 до 1 и период 2a гласи:

каде што симболот означува цел дел од n.

Триаголниот бран исто така може да биде апсолутна вредност од забестиот бран:

или за мнжество на вредности од -1 до +1:

Понатаму, триаголниот бран може да се прикаже и како интеграл од квадратниит бран:

.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]