Тремиз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тремиз од Цариград од второто владеење на Зенон.

Тремиз е златна монета со вредност 1/3 од солидот, чие ковање во 383 г. го вовел императорот Теодосиј I Велики (379-395). Просечната тежина на оваа златна монета изнесувала околу 1,5 гр.