Трговски кредит

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трговски кредит претставува кредит продолжен од страна на еден трговец на друг за купување на стоки и услуги. Трговски кредит олеснува набавка на материјали без итно плаќање. Трговски кредит најчесто се користи од страна на бизнис организации како извори на краткорочно финансирање. Тоа е доделена на оние клиенти кои имаат разумен износ на финансиска положба и добра волја.

Постојат многу форми на трговски кредит во општа употреба. Различни индустрии користат разни специјализирани форми. Сите тие имаат заедничкa соработката на бизниси за да се направи ефикасна употреба на капиталот за да се постигне различни бизнис цели.

Наводи[уреди | уреди извор]