Точено пиво

Од Википедија — слободната енциклопедија

Точено пивопиво кое се вади од буре за пиво, генерално преку систем со помош на боца за гас. Овој систем подеднакво добро се приспособува на металните пивски буриња како и на дрвените. Точеното пиво долго време било расположливо само во баровите и другите шанкови за алкохолни пијалаци кои располагале со професионална опрема.

Заради својата свежина многумина претпочитаат точено пиво, но точењето бара поголема грижа за хигиената (точеното пиво минува низ различни цевки и вентили што може да му го измени оригиналниот вкус и мирис[1].

Консумирање[уреди | уреди извор]

Точеното пиво треба да се чува и служи на температура од 12 °C. Кога еднаш бурето ќе се отвори истото треба да биде консумирано во рок од 3 дена.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]