Прејди на содржината

Тохунга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Детал од резбана таванска греда, Нгати Ава, ц. 1840

Во културата на Маорите во Нов Зеланд, тохунга (маорски: tohunga) е стручњак по некој занает, вештина или знаење. Тука спаѓаат и стручни свештеници, исцелители, морепловци, резбари, градители, учители и советници. Поимот е истоветен со хавајскиот поим кахуна.

Тохунгите се сметале за свети лица (до различен степен).

Терминологија

[уреди | уреди извор]

Постоеле многубројни класи на тохунга (Buck 1974:474), меѓу кои:

  • Тохунга ахурева: највисоката класа на свештеници
  • Тохунга кијато: најниската класа на свештеници
  • Тохунга матаките: јасновидци
  • Тохунга факаиро: стручњаци по резбарство и копаничарство
  • Тохунга татаи ароранги: стручњаци по толкување на ѕвездите
  • Тохунга тараи вака: стручњаци по изградба на чунови

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  • T. R. Hiroa (Sir Peter Buck), The Coming of the Maori. Второ издание. Прво изд. 1949. Wellington: Whitcombe and Tombs) 1974.