Томасо Мочениго

Од Википедија — слободната енциклопедија
Томасо Мочениго

 

Грб на Томазо Мочениго
Гробот на Томасо Мочениго во црквата Сан Џовани е Паоло

Томасо Мочениго (1343–1423) бил главен судија на Република Венеција од 1414 година до неговата смрт.

Биографија[уреди | уреди извор]

Тој командувал со крстоносната флота во експедицијата во Никополис во 1396 година и, исто така, победил во битките против Џеновјаните за време на војната кај Кјоџа од 1378-1381 година.

Додека бил венецијански амбасадор во Кремона, бил избран за дуж (1414) и избегал во тајност, плашејќи се дека може да биде затворен од Габрино Фондоло, тиранинот на тој град. Тој склучил мир со турскиот султан, но кога почнале повторно непријателствата, неговата флота ја поразила флотата на Турците во битката кај Галиполе.

За време на неговото владеење, патријархот на Аквилеја, Луј од Тек, формирал антивенецијански сојуз со императорот Сигизмунд . Венеција, под двостран напад, можело да започне офанзива која, во 1419-1420 година, ги освоил Удине, Цивидале, Фелтре, Белуно и поголемиот дел од Фриули од Аквилејската патријаршија. Кадоре, исто така, спонтан се предал. Договорот што следел доведе до мир со Унгарија и припојување на земјите на патријаршијата кон Република Венеција.

Мочениго во голема мера ја поттикнал трговијата, ја реконструирал војводската палата и ја започнал библиотеката. Умрел по долго боледување во 1423 година. Тој бил погребан во базиликата Сан Џовани е Паоло, традиционално погребно место на дуждовите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Семејство Мочениго
Политички функции
Претходник
Микеле Стено
Дужд од Венеција
1413–1423
Наследник
Френсис Фоскари