Тихи Океан (картографија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тихиот Океан (картографија), попрецизно наречена Descriptio Maris Pacifici („Опис на Тихиот Океан“), беше првата посветена карта на Тихиот Океан што беше испечатена. Се смета за важен напредок во картографија.[1]

Оваа карта е нацртана од Абрахам Ортелиус во 1589 година, врз основа на карта на Америка од истата година што ја нацртал Франс Хогенберг]. Некои детали од картата можеби биле под влијание на описот на Јапонија од 1568 година во ракопис на Фернао Ваз Дурадо Ваз Дурадо, наместо карта, па оттука и нејзината чудна форма.

Копнената маса илустрирана на југ од целиот Пацифик и Јужна Америка е претстава на Terra Australis.

Во потрага по овој остров, холандската источноиндиска компанија ќе испрати во 1639 и 1643 година. две експедиции, како резултат на кои ќе бидат откриени бреговите на земјиштето во морето северно од Јапонија, карта на овие откритија ќе биде објавена од Јохан Јансон во Амстердам во 1650 година. На оваа карта, пронајдените земји, на кои имало дури ни знак од сребро, носеа холандски имиња: t' Landt van Eso, Staten Eylant и Kompagnies Land - сега ги носат имињата на околу. Хокаидо, ох Итуруп и околу. Уруп. Дури и еден век по откривањето на овие земји, европските географи правеле различни претпоставки за овие земји, понекогаш сметајќи ги како дел од Азија и Америка, понекогаш дел од Камчатка. Во исто време, Втората експедиција на Камчатка на капетанот Беринг, која беше прекината во 1743 година, исто така не можеше да даде јасен одговор за овие земји.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Marsel P.R. van den Broecke. Ortelius Atlas Maps. HES Publishers BV, 1996. № 12. P. 52.
  • Хенниг, Рихард. Неведомые земли. Предисл. и ред. И. П. Магидовича. Т. IV. — М.: Изд. иностр. лит., 1963. — Глава 177. Мнимое открытие Америки португальцами и проблема «золотых» и «серебряных» островов. С. 134—144.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]