Карта на светот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на светот од НАСА

Карта на светотгеографска карта што ја покажува целата Земјина топка. Изработката на оваа карта е незгодна затоа што е тешко да се израмни тркалезната Земја на рамна површина без да се мешаат облиците и големините на нештата. Картите на светот користат различни методи за да се обидат да ја направат Земјата правилна, но секогаш е малку искривена. Луѓето смислиле различни начини да ги направат овие карти, од кои секоја служи за различни цели и изгледа различно една од друга. Најчесто користени се политичките и физичките карти на светот, широко се користат и тематските карти на светот: тектонски, климатски, геолошки, почвени, растителни, зоогеографски и други.[1][2]

Правењето карта на светот е како составување гигантска сложувалка на Земјата, вклучувајќи ги сите океани и континенти. Во древноста и средновековието, луѓето немале доволно информации за Земјата, па создавањето точна карта било невозможно. Само некому му било познато помалку од половина од крајбрежните линии и мал дел од копното во континентите. Но кога Европејците почнале да истражуваат за време на ренесансата, откриле повеќе за површината на Земјата. До 1700-тите, повеќето брегови биле грубо картографирани, а до XX век, имале прилично добра идеја за тоа како изгледа внатрешноста на континентите.

Карта на главните географски обележја[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. American Cartographic Association's Committee on Map Projections (1988). Choosing a World Map. Falls Church: American Congress on Surveying and Mapping. стр. 1–2.
  2. „World map | Definition, History, Challenges, & Facts | Britannica“. www.britannica.com (англиски). 2023-12-29. Посетено на 2024-01-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]