Тифин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Obroci.jpg
Овие статии се дел од
серијалот oброци
Општопознати оброци...
ПојадокБранчMал ручек
ЧајРучекВечера
Останати оброци...
Втор појадок
Илевенсез
Тифин
Десерт
Ужина
Видете исто така...

Кујна | Кујни


Тифин (tiffin) e збор во индискиот јазик и британскоанглиски дијалект што значи лесен оброк кој се јаде денски. Зборот добил на популарност во Британска Индија, и доаѓа од поимот tiffing, кој е староанглиски или сленг збор за „потпивнување“ или „сркнување“.

Во денешна Индија, зборот се употребува за лесни мали ручеци кои жените им ги спремаат на мажите по работа, и ги праќаат по т.н. дабавали кои користат комплексен систем за достава на илјадници тифин-кутии до нивните одредишта. Овие се пакуваат во лимени кутии, као исто така понекогаш се нарекуваат tiffins или tiffin-boxes. Често истиот се состои од ориз во една кутија, дал во втора, и други нешта во трета и четврта. Во кутиите исто така може да се стават и лебови, како наан, зеленчуков кари-леб и на крајот, сладок леб.

Во поранешните британски колонии, наредените порцелански или метални округли послужавници со рачки се нарекуваат тифин-носачи, кои снабдувачите на мало ги користат за достава до домовите.

Некои луѓе шолјата чај ја нарекуваат „шоља тифин“.