Типицки Езера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Типицки Езера
Поглед на Типицките Езера.
Типицки Езера во рамките на Бугарија<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Недостасува операнд за *%; left: -325%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Типицки Езера
Сливни земјиБугарија
Најг. должинаГорно Езеро 336 м
Долно Езеро 225 м км
Најг. ширинаГорно Езеро 92 м
Долно Езеро 103 м км
Површина{{Пб/Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „Г“
 |1=Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „Г“
}}
Горно Езеро 17,7 декари
Долно Езеро 15,9 декари км2
ЗафатнинаГорно Езеро 21,800 м3
Долно Езеро 62,500 м3 км3
Надм. височинаГорно Езеро 2245 м
Долно Езеро 2325 м

Типицките Езера - две леднички езера кои се наоѓаат во циркот Типиц на северен Пирин, Пиринскиот дел на Македонија, Бугарија.

Горното Езеро има површина од 17,7 декари и е длабоко 2,3 м; додека Долното Езеро има површина од 15,9 декари и длабочина од 8,6 м.[1] Има и помало езеро кое пресушува. Двете поголеми езера не се поврзани и нивната вода се излева од посебни потоци. Во езерата има пастрмка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Пирин. Туристически речник“, Душков, Добри, 1972