Теорема „пеперутка“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Теорема „пеперутка“

Теоремата „пеперутка“ е класичен резултат во Евклидовата геометрија, кој може да се формулира на следниов начин:[1]:p. 78

Нека е средината на тетивата во кружница. Низ се нацртани две други тетиви и ; и ja сечат тетивaтa во и соодветно. Тогаш е средина на .

Доказ[уреди | уреди извор]

Доказ на теорема „пеперутка“
Proof of Butterfly theorem

Формалниот доказ на теоремата е како што следува:

Нека од точката се повлечени нормалите и кон правите и соодветно. Слично, нека и се нормали повлечени од точката кон правите и соодветно.

Од

важи
од
важи

од

важи

и од

важи

Од претходните равенки имаме дека

а истовремено

Од теоремата за тетиви кои се сечат (степен на точка), имаме дека

Бидејќи , имаме

Значи,

Со накрсно множење во последната равенка, добиваме

Со елиминација на заедничкиот член

од двете страни на добиената равенка, се добива

бидејќи , и се сите позитивни реални броеви, важи .

Така, е средина на .

Постојат и други докази,[2] вклучувајќи го и оној во кој се користи проективна геометрија.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Докажувањето на теоремата „пеперутка“ било поставено како проблем од Вилијам Валас во „Математичкиот придружник на господата“ (1803). Во 1804 година биле објавени три решенија, а во 1805 година Сер Вилијам Хершел повторно го поставил прашањето во писмо до Валас. Свештеникот Томас Скур повторно го поставил истото прашање во 1814 година во „Дневникот на господата или математичкото складиште“.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Johnson, Roger A., Advanced Euclidean Geometry, Dover Publ., 2007 (orig. 1929).
  2. Martin Celli, "A Proof of the Butterfly Theorem Using the Similarity Factor of the Two Wings", Forum Geometricorum 16, 2016, 337–338. http://forumgeom.fau.edu/FG2016volume16/FG201641.pdf
  3. [1], problem 8.
  4. William Wallace's 1803 Statement of the Butterfly Theorem, cut-the-knot, retrieved 2015-05-07.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]