Театарска продукција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Театарска продукција е секое дело на театарот, како што е изведена претстава, мјузикл, комедија или драма произведена од напишана книга или сценарио. Театарските продукции се прошируваат и на други ознаки за изведба како што се драмскиот и недраматичен театар, како и Танцовиот театар. Овие дела се заштитени со обично право или статутарно авторски права, освен ако се во јавна сопственост.[1]

Овие продукции генерално прикажуваат глумци, костими и сценографии. Историјата на театарската продукција датира од Стара Грција .

Театарските продукции се разликуваат на многу начини. Тие можат да бидат што било, од продукции од средно училиште, како и од колеџ, театарски продукции во заедницата до летни акции и регионални театарски продукции сè до продукциите на Бродвеј и Кингс Роуд. Денешните современи театри прават и прикажуваат различни претстави и мјузикли кои привлекуваат многу различна публика.

Во целосни театарски продукции има голем број луѓе кои работат на многу видови претстави. Продуцентот добива финансии, вработува персонал и надгледува сè од почетокот до крајот на секоја емисија. Театарскиот персонал е разделен по оддел, што варира од театар до театар и продукција до продукција во зависност од потребите.

Продукцијата може да вработува и персонал на предниот дел и на задниот дел од театарот. Покрај изведувачи, сценски раце, сценски менаџери, техничари за осветлување и звук, многу театри ќе ангажираат воспитувачи, работници за концесии, чувари и обезбедување за монтирање на театарска продукција.

Театарските продукции може да вклучуваат и други видови изложби на изведби, кои вклучуваат импровизациски, скици и пародија изведби кои вклучуваат различни нивоа на вклученост од персоналот надвор од камерата или асистентите со цел да се создадат продукции.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Farber, Donald C. (November 1, 2006). Producing theatre: a comprehensive legal and business guide. Limelight Editions; 3rd edition. стр. 1. ISBN 978-0-87910-317-0.