Прејди на содржината

Тато, што правеше ти во Големата војна?

Од Википедија — слободната енциклопедија
Постерот

Тато, што правеше ти во Големата војна?“ ― постер за регрутирање војници од 1915 година. Бил објавен од Парламентарниот комитет за регрутирање, за да се охрабри влегувањето во Првата светска војна. Постерот ја покажува ќерката како му поставува прашање на нејзиниот татко: „Тато, што правеше ти во Големата војна?“

Позадина[уреди | уреди извор]

Имало обемна кампања за регрутирање во Обединетото Кралство за време на Првата светска војна. Пријавувањето за Првата светска војна било различно од претходните војни, со кои се борела редовната (професионална) војска. Самуел Хајнс напишал дека војната се водела во такви размери што „овој пат ќе требало да има огромно регрутирање на луѓе како Тато“.[1]

Во 1915 година имало 1,4 милиони нови доброволци, наспроти 1 милион во 1914 година. 2,4 милиони Британци, или приближно 30% од воени стари мажи, се пријавиле доброволно на воена служба. Научниците верувале дека „размерот и природата на регрутирање во Обединетото Кралство и Доминионите сугерирале на емоционалното вложување на нациите во војната“. Стефан Одоан-Рузо и Анет Бекер напишале дека кампањата за масовна пропаганда, вклучително и она што тие го опишувале како „пораки што предизвикуваат вина и брутални пораки“, како што се „Тато, што правеше ТИ во Големата војна?“ не биле единствениот фактор што придонеле за овие бројки за пријавување, пишувајќи дека регрутерите „брзо одлучиле дека користењето на најновите облици на масовно рекламирање имало негативен ефект“.[2]

Воените противници на тоа време го презирале постерот и неговата срамна порака. Роберт Смајли, водач на шкотскиот синдикат, роден во Ирска, соосновач на Шкотската лабуристичка партија и близок пријател на антивоениот активист Кир Харди, рекол дека неговиот одговор на прашањето за малото девојче во објавувачот ќе бил, „Се обидов да ја запрам крвавата работа, мое дете“.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hynes, Samuel (1998-04-01). The Soldiers' Tale: Bearing Witness to a Modern War. Penguin. ISBN 978-1-101-19172-9.
  2. Audoin-Rouzeau, Stéphane; Becker, Annette (23 декември 2014). 14-18: Understanding the Great War. Farrar, Straus and Giroux. ISBN 978-1-4668-8778-7.
  3. Hochschild, Adam (2011). To End All Wars: a Story of Loyalty and Rebellion. New York: Houghton Mifflin Harcourt. стр. 151. ISBN 978-0-618-75828-9.