Талент (мерна единица)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Талент (латински talentum, од старогрчки τάλαντον, talanton „скала, рамнотежа“) — историска мерка за маса кај древните народи. Износот варира од народ до народ помеѓу 26 и 34 килограми. Талентот исто така бил мерка за вредност еднаква на истата маса на благородни метали.

Талентот бил маса вода приближно потребна за да се наполни амфора.[1]

Грчкиот или атичкиот талент изнесувал 26  кг,[2] римскиот талент бил 32,3 кг, египетскиот талент бил 27 кг,[2] а вавилонскиот талент бил 30,3 килограми.[3] Стариот Израел и некои други земји од Блискиот Исток го прифатиле вавилонскиот талент и подоцна ја промениле количината на маса што ја содржела таа единица.[4] Новоаветниот тежок обичен талент изнесувал 58,9 килограми.[4] Вториот хебрејски талент имал маса од 34,272 кг, а од него биле изведени мина (0,571 kg), шекел (11,424 g) и полушекел.

Вавилонците, Сумерите и Евреите ги делеле талантите на 60 мини, а секоја мина била поделена на 60 шекели.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Talent (Biblical Hebrew), unit of measure, unitconversion.org.
  2. 2,0 2,1 2,2 John William Humphrey, John Peter Oleson, Andrew Neil Sherwood, Greek and Roman technology, str.487.
  3. Herodotus, Robin Waterfield and Carolyn Dewald, The histories (1998.), str. 593.
  4. 4,0 4,1 "III. Measures of Weight:", JewishEncyclopedia.com