Прејди на содржината

Таблица на изводи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Една од главните операции во математичката анализа е наоѓање на извод. Подолу се дадени изводи од многу функции. Ознаките f и g претставуваат диференцијабилни функции од реални броеви, а c е реален број. Овие формули се доволни за да се диференцира која било елементарна функција. Напомена: Во понатамошниот текст извод од функцијата f ќе се означува на вообичаен начин: , за да се назначи дека се диференцира по параметарот .

Општи правила за изводи[уреди | уреди извор]

Линеарност
Извод од производ
Извод од количник
Извод од сложена функција
Извод од инверзна функција

Изводи од прости функции[уреди | уреди извор]

каде што и xc и cxc-1 се дефинирани

Изводи од експоненцијални и логаритамски функции[уреди | уреди извор]

Изводи од тригонометриски функции[уреди | уреди извор]

Изводи од хиперболични функции[уреди | уреди извор]