Сјајноока еребија

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Erebia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сјајноока еребија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Erebia
Вид: Сјајноока еребија
Научен назив
Erebia oeme
(Hübner ,1804)

Сјајнооката еребија (Erebia oeme) е пеперутка од видот шарени пеперуги.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее во Јужна Европа, Алпите и Балканот (вклучително и Македонија). Во скоро време било потврдено дека живее и на Карпатите.[1]

Пеперугата има распон на крилја од 28 до 36 мм. Големината е разновидна. Пеперугата е темнокафена по боја, каде централниот дел е потемен, а краевите посветли. Кон краевите на крилјата има портокалови дамки каде се наоѓаат црни точки со бели земици. Дамките варираат по голема. Долната страна на крилјата се сиво-кафени и ги имаат истите дамки. Пеперугите летаат од јуни до јули (според Зајц)[2], или од јуни до август според други извори. Овие пеперуги имаат по една генерација годишно. Ларвите се хранат со растенијата Poa alpina, Poa pratensis, Poa nemoralis, Festuca rubra, Carex flacca, Carex sempervirens, Briza media и Molinia caerulea.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Dinca et al., 2010
  2. Eiffinger, G. in Seitz. A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Dinca, V., Cuvelier, S., Zakharov, E. V., Hebert, P. D. N., & Vila, R. (2010). Biogeography, ecology and conservation of Erebia oeme (Hübner) in the Carpathians (Lepidoptera: Nymphalidae: Satyrinae). Ann. soc. entomol. Fr., 46(3-4), 486-498.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]