Erebia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Erebia
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „Erebia“.
  • Дали „Erebia“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
  • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „Erebia“.
Најзастапени параметри
  • |authority= Кој научник го опишал таксонот
  • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
  • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
  • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Erebia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Erebia
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Erebia
Erebia
Arran brown (type species)
Scientific classification e
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Шаренци
Subtribe: Erebiina
Genus: Erebia

Dalman, 1816
Type species
Papilio ligea

Linnaeus, 1758
Diversity
Around 100 species
Synonyms

Atercoloratus Bang-Haas, 1938 Epigea Hübner, [1819] Gorgo Hübner, [1819] Marica Hübner, [1819] Medusia Verity, 1953 Phorcis Hübner, [1819] Simplicia Verity, 1953 (non Guenée, 1854: preoccupied) Syngea Hübner, [1819] Triariia Verity, 1953 Truncaefalcia Verity, 1953

машки османлиски brassy ringlet E. ottomana
женска османлиска брусна прстен E. ottomana
женска османлиска брусна прстен E. ottomana
Николов прстен ( E. rhodopensis )
Николов прстен ( E. rhodopensis )

Еребија е холарктички род на пеперутки со четкички стапала, семејството на шаренците. Повеќето од околу 90-100 видови (видете исто така подолу ) имаат темно кафеава или црна боја, со црвено-кафеава до портокалова или поретко жолтеникави дамки или ленти на крилата. Овие обично имаат црни дамки внатре, кои понекогаш имаат бели централни точки.

Овој род лесно се прилагодува на сушните и особено студените услови. Повеќето од неговите членови се поврзани со земји со висока надморска височина, шумски чистини или голема географска ширина и тундра . Видовите Еребија се чести во Алпите, Карпестите Планини, субарктичките, па дури и арктичките региони, и поладните делови на Средна Азија . Всушност, северноамериканскиот термин за овие пеперутки е алпини . Палеарктичките видови се колективно познати како прстенести или расправии . Сепак, ниту еден од овие термини не се користи исклучиво за овој род.

Таксономијата и систематиката[уреди | уреди извор]

Родот Еребија бил подигнат од Јохан Вилхелм Далман во 1816 година. Како вид, кафеавиот Арран - опишан како Papilio ligea од Карл Линеус во 1758 година - бил избран. Ова е многу сложен род со над 1300 таксони, но голем дел од нив се помали синоними. Некои од достапните имиња се наведени од Владимир Лухтанов. Целосно сеопфатна таксономска листа за проверка (т.е., без да се дискутира за синонимија и врски) беше објавена во 2008 година.

Само три години по основањето на родот, познатите видови беа прегледани од Јакоб Хубнер .[1] Тој воспоставил не помалку од пет нови родови за дел од она што на крајот ќе биде именувано како „видови“ на Еребија . Но, работите речиси и не се подобрија бидејќи се повеќе и повеќе се забележуваше различноста на овие пеперутки. Во Европа, голем број таксони Еребија е опишан од Алпите . Во 19 и почетокот на 20 век, Алпите биле популарна дестинација за собирачите на пеперутки, а примероците на алпски пеперутки биле многу профитабилни за дилерите. Дилерите, главно германски, не само што продавале примероци, туку биле ентомолози, ентомолошки трговци со книги, ентомолошки автори и издавачи. Примери се Фриц Рил, Александар Хејн, Ото Стаудингер, Андреас и Ото Банг-Хас и, во Париз, Ахил и Емил Дејрол .

Ова, заедно со тогаш популарното, дури и опсесивно проучување на варијации од ентомолозите – примери се Џејмс Вилијам Тут, Џорџ Вилер, Феликс Брик и Бризбејн Чарлс Сомервил Ворен – доведе до тоа што многу имиња се применуваат на она што може да биде или многу поверојатно може да не бидат биолошки видови или подвидови . Дополнителен проблем е употребата на терминот „ разновидност “. Авторите од тоа време го користеле ова за индивидуална варијанта, група поединци морфолошки, но не поинаку поврзани, сезонски форми, форми поврзани со температурата или географски раси; Подоцна обично се сметаше дека значи последниот подвид, иако често се сомнева дека е прерано.

На крајот, стана вообичаено да се распоредат наводните видови и подвидови на „видови групи“ (не супервидови, туку неформален фенетски распоред) како што беше пионер на BCS Warren,[2] и обид да се реши нивната вистинска природа од и од страна. Како што молекуларните филогенетски студии ги додаваат достапните податоци, станува јасно дека повеќето „сорти“ кои барем вообичаено се сметаа за подвидови во вториот 20-ти век се навистина лоза доволно различни за да гарантираат одреден формален степен на препознавање. Друг резултат на неодамнешното истражување е потврдата на теоријата дека овој род содржи многу таксони на глацијални реликтни, на пр., во групата на дувачки прстенести ( E. tyndarus и слични видови).[3]

Бројот на моментално признати видови Еребија е даден различно околу 90-100, бидејќи развојот се случува толку брзо што на авторите им е тешко да останат во тек со најновите промени.[3]

Список на видови[уреди | уреди извор]

На почетокот на 2008 година, наведени се следните добри видови и некои прилично различни подвидови:

  1. Hübner [1819]
  2. Warren (1936)
  3. 3,0 3,1 Albre et al. (2008)
  4. Brock, Jim P. and K. Kaufman (2003). Kaufman Field Guide to Butterflies of North America. New York, NY:Houghton Mifflin.