Прејди на содржината

Суспензија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Суспензија (хемија)

Суспензијата во хемијата е хетерогена течност која содржи цврсти честички кои се премногу големи за седиментација. Тие обично треба да бидат поголеми од 1 микрометар. Солидната материја е дисперзирана во течноста со механичко влијание. За разлика од колоидите, суспензијата на крајот ќе се таложи. Пример за суспензијата би бил песок во водата. Честичките на цврстиот материјал се видливи за микроскоп и ќе бидат седиментирани со текот на времето, ако останат непречено. Колоидите и суспензиите се разликуваат од растворите во кои растворената супстанца не постои како цврста, а растворувачот и растворениот раствор се хомогено мешани.

Суспензијата на течни честички или фини цврсти честички во воздухот се нарекува аеросол. Во атмосферата се состојат од фини честички од прашина и саѓи, морска сол, биогенски и вулкански сулфати, нитрати и капки вода.

Суспензиите се класифицираат врз основа на фазата на дисперзија и средината на дисперзија, каде што тоа е прво најчесто цврсто, а другото може да биде цврста, течна или гасна супстанција.

Во современите хемиски индустриски постројки, високотехнолошките мешалки се користат за создавање на многу нови суспензии. Суспензиите, од термодинамички поглед, се нестабилни, но тие сè уште можат да бидат кинетички прободи долго време. Нивното таложење мора точно да се измери за да се обезбеди најдобар квалитет на производот. "Стабилноста на суспензијата се манифестира во нејзината способност да се спротивстави на промените во сопствените својства со текот на времето". - Д.Џ. McClements.

Дестабилизирачки феномени на суспензија

[уреди | уреди извор]

Дестабилизација на суспензијата може да се подели на два главни процеси:

  1. Феномен на миграција - кога разликата во густината на базата и дисперзираната супстанција доведува до одвојување поради гравитацијата. Седиментација се случува ако супстанцијата се исуши од основата.
  2. Феноменот на големината на честичките се зголемува - кога расфрлените честички се мерат и зголемуваат на волуменот. Видови на овој феномен се:
  • Обратно (флокулација)
  • Необработен (агрегација)

Техника за следење на физичката стабилност

[уреди | уреди извор]

Повеќекратно расфрлање на светлина во комбинација со вертикално скенирање е најраспространета техника за следење на состојбата на суспензијата, бидејќи го препознава и квантифицира феноменот на дестабилизација. Се користи на концентрирана суспензија без разредување. Кога светлината поминува низ суспензијата на цврсти честички, таа ја рефлектира светлината. Рефлектираниот интензитет на светлина е пропорционален на количеството и волуменот на цврсти материи во суспензијата. Така, локалните промени во концентрацијата (седиментација) и глобалните промени во концентрацијата (флокулација и агрегација) може да се следат и да се детектираат.

Забрзување на методот за предвидување на одржливоста на суспензијата

[уреди | уреди извор]

Кинетичкиот процес на дестабилизација може да биде доста долг (дури и до неколку месеци или години за некои суспензии) и катализаторите често се потребни за да се забрза демонтажата на суспензијата со цел да се постигне пократко време за дизајнирање на нов производ. Топлинските методи се најкорисни и функционални со зголемување на температурата за да се забрза суспензијата на суспензијата (под критичната температура потребна за хемиска деградација). Температурата влијае не само на густината на суспензијата, туку и на површинскиот напон во случај на нејонски површини или, општо земено, интеракцијата на силата внатре во системот. Зачувувањето на суспензијата на високи температури ги симулира условите од реалниот живот (на пример, крем за сончање во летниот период), но исто така го забрзува процесот на дестабилизација до 200 пати.

Механичкото забрзување вклучува вибрации, дејство на центрифугална сила и тресење. Тие подложени на суспензија на различни сили, кои ги притискаат честичките, а со тоа и помагаат во процесот на сепарација. Некои суспензии никогаш нема да бидат разделени со нормална тежина, затоа се користи вештачка гравитација. Тие се построени на суспензија на различни сили кои се под притисок од честичките, а со тоа помагаат во процесот на сепарација. Некои суспензии никогаш нема да бидат поделени со нормална тежина, затоа се користи вештачка тежина.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]