Стевча Михаиловиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стевча Михаиловиќ

Стевча Михаиловиќ (Јагодина јануари 1804 – 19 септември 1888 година Белград), бил српски политичар и премиер.

Биографија[уреди | уреди извор]

За време на Милош Обреновиќ бил цариник, а за време на првото владеење на окружниот Михајло Обреновиќ III. Во 1842 година, кога Тома Вучиќ Перишиќ се побунил во корист на Уставот, војската се обидува да му помогне на принцот, но безуспешно. За време на кнезот Александар Караѓорѓевиќ, Михаиловиќ се занимавал со трговија во Јагодина.

За време на собранието на Денот на Свети Андреј во 1858 година, Михаиловиќ бил водач на фракцијата Обреновиќ и ја предводел делегацијата која барала абдицирање на принцот Александар Караѓорѓевиќ. По враќањето на Милош во 1858 година, тој станал претседател на Советот, додека под Михаило се пензионирал.

Во 1875 година, а од 1876 до 1878 година, Михаиловиќ станал премиер. Оваа втора влада на Михајловиќ ја водеше земјата за време на Српско-турските војни (1876-1878), а исто така доведе до територијална експанзија и независност на Србија на Конгресот во Берлин.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]