Српски дрвени цркви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Црква во село Старо Село, Србија.
Црква во селото Горњи Палачковац, Босна.
Дрвени џамии во селото Бужим, Босна. Ова е веројатно најголемата дрвена џамија на Балканот.

Српските дрвени цркви се вкупно околу 80 дрвени верски објекти изградени од крајот на 17-ти до средината на 19-тиот век за време на отоманското време, сместени во денешна Србија и Босна.

Овие цркви најчесто се наоѓале во шумите далеку од главните патишта. За да си го зачуваат идентитетот и религијата од Отоманската империја, православните жители ги граделе црквите од дрво, за да можат лесно преку ноќ да ги префрлат на други локации. Дрвените цркви се мали градби од едноставна градба со автентичен покрив, без украс и апсиди. Повеќето од нив се од костурен тип, со ѕидови од жлебови штици, а некои од трупци со правоаголен пресек. На аголот, трупците се поврзани со срамнети со земја размавта. Ѕидовите варирале и ретко достигнувале висина на маж. Исто така, црквите не достигнале висина на дрво. Покривите се многу стрмни за побрзо одводнување на дождовницата. На аголот, лицата на покривот се редовно заоблени. На овој начин се избегнува агол на покривот кој е несоодветен за покривот, а притоа се добива полуелипсовиден покрив на фронталните ѕидови кој обезбедува подобра заштита од атмосферски влијанија. Ова дополнително дава специфична естетска визија за структурата. Овие згради немаат таван, така што покривната конструкција во внатрешноста е целосно видлива. Отворите се многу мали, така што внатрешноста на црквата е прилично темна.

Босна и Херцеговина и Србија се специфични по бројот на џамии со дрвени минариња останати од Отоманската империја.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Запис

Надворешни врски[уреди | уреди извор]