Прејди на содржината

Споменик на културата (Чешка)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Спомениците на културата на Чешката Република ( чешки : kulturní památka ) се заштитени имоти (и реални и подвижни својства ) назначени од Министерството за култура на Чешката Република . Спомениците на културата што го сочинуваат најважниот дел од чешкото културно наследство можат да бидат прогласени за национални споменици на културата ( чешки : národní kulturní památka ) со регулатива на Владата на Чешката Република . Владата може да прогласи и територија, чиј карактер и околина ги одредува група недвижни споменици на културата или археолошките наоѓалишта, како целина, како резерват на споменици. Министерството за култура може да прогласи територија на населба со помал број споменици на културата, историско опкружување или дел од предел која прикажува значајни културни вредности како зона на споменици.

Од 2019 година на списокот на светско наследство има 14 чешки споменици на културата.

Прогласување на објекти како споменици на културата[уреди | уреди извор]

Критериумите за прогласување објект за споменик на културата, како и правилата за нивна заштита и управување се дефинирани во Актот 20/1987 Кол., за зачувување на државното наследство. Критериумите вклучуваат објекти што се „важен запис на историскиот развој, начинот на живот и околината на општеството од најстарите времиња до денес, како приказ на креативни вештини и дело на човештвото од различните полиња на човечки активности, за нивните револуционерни, историски, уметнички, научни и технички вредности, [или] кои имаат директна врска со важни личности и историски настани “.