Список на премиери на Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на Премиери на Нов Зеланд. Тука спаѓаат и лица кои ја го имале звањето Колонијален секретар. На списокот е наведен и Хју Вот, кој бил вршител на должноста Премиер во тек на една недела во 1974 г. по смртта на Норман Керк.

Список[уреди | уреди извор]

      непартиски       Либерална/Обединета       Реформска       Лабуристичка       Национална

Бр. Име Партија Стапил на должност Отстапил должност
1 Хенри Сјуел непартиски 7 мај 1856 20 мај 1856
2 Вилијам Фокс непартиски 20 мај 1856 2 јуни 1856
3 Едвард Стафорд непартиски 2 јуни 1856 12 јули 1861
(2) Вилијам Фокс непартиски 12 јули 1861 6 август 1862
4 Алфред Домет непартиски 6 август 1862 30 октомври 1863
5 Фредерик Витакер непартиски 30 октомври 1863 24 ноември 1864
6 Фредерик Велд непартиски 24 ноември 1864 16 октомври 1865
(3) Едвард Стафорд непартиски 16 октомври 1865 28 јуни 1869
(2) Вилијам Фокс непартиски 28 јуни 1869 10 септември 1872
(3) Едвард Стафорд непартиски 10 септември 1872 11 октомври 1872
7 Џорџ Вотерхаус непартиски 11 октомври 1872 3 март 1873
(2) Вилијам Фокс непартиски 3 март 1873 8 април 1873
8 Џулиус Фогел непартиски 8 април 1873 6 јули 1875
9 Даниел Полен непартиски 6 јули 1875 15 февруари 1876
(8) Џулиус Фогел непартиски 15 февруари 1876 1 септември 1876
10 Хари Еткинсон непартиски 1 септември 1876 13 октомври 1877
11 Џорџ Греј непартиски 13 октомври 1877 8 октомври 1879
12 Џон Хол непартиски 8 октомври 1879 21 април 1882
(5) Фредерик Витакер непартиски 21 април 1882 25 септември 1883
(10) Хари Еткинсон непартиски 25 септември 1883 16 август 1884
13 Роберт Стаут непартиски 16 август 1884 28 август 1884
(10) Хари Еткинсон непартиски 28 август 1884 3 септември 1884
(13) Роберт Стаут непартиски 3 септември 1884 8 октомври 1887
(10) Хари Еткинсон непартиски 8 октомври 1887 24 јануари 1891
14 Џон Боланс Либерална 24 јануари 1891 27 април 1893
15 Ричард Седон Либерална 27 април 1893 10 јуни 1906
16 Вилијам Хол-Џонс Либерална 10 јуни 1906 6 август 1906
17 Џозеф Ворд Либерална 6 август 1906 28 март 1912
18 Томас Мекензи Либерална 28 март 1912 10 јули 1912
19 Вилијам Меси Рефорска 10 јули 1912 10 мај 1925
20 Франсис Бел Рефорска 10 мај 1925 30 мај 1925
21 Гордон Коутс Рефорска 30 мај 1925 10 декември 1928
(17) Џозеф Ворд Обединета (либерална) 10 декември 1928 28 мај 1930
22 Џорџ Форбс Обединета (либерална) 28 мај 1930 6 декември 1935
23 Мајкл Џозеф Севиџ Лабуристичка 6 декември 1935 27 март 1940
24 Питер Фрејзер Лабуристичка 27 март 1940 13 декември 1949
25 Сидни Холанд Национална 13 декември 1949 20 септември 1957
26 Кит Холиок Национална 20 септември 1957 12 декември 1957
27 Волтер Неш Лабуристичка 12 декември 1957 12 декември 1960
(26) Кит Холиок Национална 12 декември 1960 7 февруари 1972
28 Џек Маршал Национална 7 февруари 1972 8 декември 1972
29 Норман Керк Лабуристичка 8 декември 1972 31 август 1974
Хју Вот (в.д.) Лабуристичка 31 август 1974 6 септември 1974
30 Бил Роулинг Лабуристичка 6 септември 1974 12 декември 1975
31 Роберт Малдун Национална 12 декември 1975 26 јули 1984
32 Дејвид Лонги Лабуристичка 26 јули 1984 8 август 1989
33 Џефри Палмер Лабуристичка 8 август 1989 4 септември 1990
34 мајк Мур Лабуристичка 4 септември 1990 2 ноември 1990
35 Џим Болџер Национална 2 ноември 1990 8 декември 1997
36 Џени Шипли Национална 8 декември 1997 5 декември 1999
37 Хелен Кларк Лабуристичка 5 декември 1999 19 ноември 2008
38 Џон Ки Национална 19 ноември 2008 12 декември 2016
39 Бил Инглиш Национална 12 декември 2016 26 октомври 2017
40 Џасинда Ардерн Лабуристичка 26 октомври 2017 25 јануари 2023
41 Крис Хипкинс Лабуристичка 25 јануари 2023