Список на политички партии во Азербејџан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Азербејџан има повеќепартиски систем, доминирана од една водечка партија – Нова Азербејџански партија.

Парламентарно претставени партии[уреди | уреди извор]

Партија Места во
парламентот (2015)
Идеологија
Нови Азербејџан 70 Либерален конзервативизам
Партија на граѓанската солидарност 2 Ационален конзервативизам
Азербејџански партија на социјалниот просперитет 1
Партија на граѓанското единство 1
Партија за демократско просвета 1
Партија на големиот ред 1
Партија на Мајката Родина 1
Движење за национално преродба 1
Азербејџански партија на демократските реформи 1
Азербејџански социјалдемократска партија 1 Социјалдемократија
Единство 1
Партија на вкупно азербејџански народен фронт 1
независни 42

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]