Список на определени интеграли

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во математиката, определениот интеграл:

е површината од областа на xy-рамнината ограничена од графиконот на f, x-оската и линиите x = a и x = b, така што површината над x-оската се додава на вкупниот збир, а под x-оската се одзема од вкупната сума.

Основната теорема на анализата воспоставува однос меѓу неопределените и определените интеграли и воведува техника за пресметување на определените интеграли.

Ако интервалот е бесконечен, определениот интеграл се нарекува несвојствен интеграл и се определува користејќи соодветни процедури на лимитирање. На пример:

Константа, како пи, која може да биде дефинирана со интеграла на алгебарска функција во алгебарски домен е позната како периода.

Следи списокот на најчестите определени интеграли. Списокот на неопределени интеграли е дадени во списокот на неопределени интеграли.

Определени интеграли од рационални или ирационални изрази[уреди | уреди извор]

Определени интеграли од тригонометриски функции[уреди | уреди извор]

Определени интеграли од експоненцијални функции[уреди | уреди извор]

(види и Гама функција)
(Гаусов интеграл)
(каде!! е двоен факториел)
(каде е Ојлерова-Маскерониева константа)

Определени интеграли од логаритамски функции[уреди | уреди извор]

Определени интеграли од хиперболични функции[уреди | уреди извор]

Фруланиеви интеграли[уреди | уреди извор]

важи доколку интегралот постои и е континуална.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Spiegel, Murray R.; Lipschutz, Seymour; Liu, John (2009). Mathematical handbook of formulas and tables (изд. 3rd.). McGraw-Hill. ISBN 978-0071548557.
  • Zwillinger, Daniel (2003). CRC standard mathematical tables and formulae (изд. 32nd.). CRC Press. ISBN 978-143983548-7.